Frissen Zalából

2021.06.26. 10:00

Szent Iván-éji „varázslat” Zalaegerszeg besenyői városrészében

A besenyői közösségi ház udvarán a baráti kör és a Tarsoly Egyesület immár második alkalommal ünnepelte közösen a varázslatos Szent Iván-éji nyári napfordulót, s búcsúztatta az év leghosszabb napját.

Fincza Zsuzsa

A tűzugrás a gyerekeknek játékot, a felnőtteknek fogadalmat jelentett Fotó: Fincza Zsuzsa

Fotó: Picasa

A baráti vendéglátók, Semetkéné Szipőcs Erika, Simonné Tüske Ildikó vezetésével hagyományos, kemencében sült pereccel, süteményekkel, Henczi Dávid, Kovács Péter és Gaál Péter tőről metszett népi muzsikával fogadta a vidám, Szentivánéji tűzugrás címet viselő rendezvény résztvevőit.

Ezúttal is Zalaegerszeg szinte minden városrészéből, sőt a környékéről is érkeztek a családok, gyerekestől persze, hogy élőben adják át, szerettessék meg velük a népi hagyományokat. Ugyanakkor szép számmal képviselték korosztályukat a nosztalgiázó szándékkal felkerekedett nagymamák és nagypapák is.

A tűzugrás a gyerekeknek játékot, a felnőtteknek fogadalmat jelentett Fotó: Fincza Zsuzsa

Esteledvén Gaál Annamária, a Tarsoly Egyesület alapító vezetője instruálásában moldvai táncokat tanultak, a legnagyobb sikert, bizonyára az aktualitása miatt A tűz lángja című koreográfia aratta. 20 óra 51 perckor, amikor a megyeszékhely északnyugati határában lenyugvó nap átadta a stafétát a teleholdnak, meggyújtották a besenyőiek által direkt erre a célra gyűjtögetett és őrzött máglyát, amibe egészségmegőrzési szándékkal a jelenlévők levendulát, zsályát és egyéb illatos gyógyfüvet szórtak. Míg a tűz túl nagy lánggal lobogott, kicsit távolabb Ferincz Adrienn, a Gyéres Műhely énekese és zenésze az alkalmi dalárdának Szent Iván-éji énekeket tanított. Később a tűz körül tovább gyakorolták a korábban tanult moldvai táncokat, majd a gyerekhad és a házaspárok a hagyományokat követve „égjen a tűz, hadd lobogjon, a szerelmünk el ne múljon” kiáltással kézen fogva átugrották a már csak parázsló és füstölgő máglyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában