Frissen Zalából

2021.06.23. 15:29

Posztcovid és tüdőszűrés volt Lentiben

A Máltai Szeretetszolgálat mozgó tüdőgondozó és szűrőállomása állt rendelkezésre a Kolping Gondozási Központban, hogy az ellátottak és dolgozók is elvégeztethessék a tüdőszűrést, melyből a poszt-Covid tünetek is megállapíthatók.

Korosa Titanilla

Wittinger Beatrix terápiás asszisztens, Gáspár Lívia és Szalai Attila a mozgó tüdőgondozó és szűrőállomás mellett

Gáspár Lívia, a térségi feladatot ellátó Kolping Gondozási Központ vezetője elmondta, hogy ellátottjaik között többen már nehezen szállíthatók, fekvőbetegek, ezért a Máltai Szeretetszolgálat és az idősotthon fenntartója megszervezte, hogy a helyszínen a mobil tüdőszűrőbuszban végezzék el a vizsgálatot.

-A lenti és a zalabaksai intézményünkben megjelent korábban a koronavírus-fertőzés – tájékoztatott Gáspár Lívia. – A poszt-Covid tünetek érintik a tüdőt, ezért nem csak a hagyományos tüdőszűrő vizsgálatot végeztetjük el, hanem utánkövetjük azokat a lakókat, akik átestek a Covid-19 fertőzésen, így kiderül, hogy történt-e náluk valamilyen elváltozás, ami miatt szükség lehet terápiára.

Hozzátette, hogy a koronavírus fertőzés okozhat nehéz légzést, a tüdőben hegesedést, de érintheti a keringési rendszert, előfordulhat izületi fájdalom, rossz közérzet, általános gyengeség, elesettségérzet.

Wittinger Beatrix terápiás asszisztens, Gáspár Lívia és Szalai Attila a mozgó tüdőgondozó és szűrőállomás mellett

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület legrégebben működő egészségügyi szűrőprogramja a Mozgó Tüdőgondozó és Szűrőállomás. Pap Anna Gyöngyi egészségügyi asszisztens és Szalai Attila röntgenasszisztens elmondták, hogy egész évben végeznek szűréseket szociális és hajléktalanellátó intézményekben, cégeknél, valamint településeken. A szűrőállomáson a legmodernebb készüléket használják, ami jelenleg elérhető. A vizsgáltak tüdejéről készült röntgenfelvételeket két tüdőgyógyász egymástól függetlenül vizsgálja és értékeli. Ezután a páciens vagy negatív leletet kap, vagy értesítik, hogy további vizsgálatra, kezelésre van szükség.

Szalai Attila hozzátette, hogy az utóbbi időszakban megszaporodtak a tüdőszűrő vizsgálatok éppen a poszt-Covid tünetek ellenőrzése miatt, de tapasztalataik szerint nem kiemelkedően magas az érintettek száma a lakosság körében, illetve csak kisebb egészségügyi problémákat állapítottak meg.

A lenti idősotthonban az eredmények megküldése után a helyi tüdőgondozóval veszik fel a kapcsolatot, ha szükséges – mondta Gáspár Lívia, illetve azt is hozzátette, hogy örülnek annak, hogy alábbhagyott a járvány, feloldották a látogatási tilalmat és szabadabban mozoghatnak az idősek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában