Frissen Zalából

2021.06.22. 06:50

Kánikula, vörös kód: legyünk óvatosak!

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Cel­sius-fokot. Az alábbiakban néhány jótanáccsal szolgálunk a kánikula idejére.

AG, HBA

Péter Lajos elmosható üvegben tart magánál vizet mindig az autóban Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Tompul a figyelem

Péter Lajos, a nagykanizsai Start Autósiskola oktatója szerint nem kétséges, hogy a hőség negatívan hat a közlekedőkre, köztük az autóvezetőkre. Ez ellen azonban lehet tenni – de nem a klímaberendezés csúcsra járatásával.

– A hőség hatására jelentősen tompul a figyelem, lassulnak a reflexek, ez ma már tudományosan bizonyított tény – szögezte le elöljáróban a szakember. – Nagy melegben nem tudjuk úgy megosztani a figyelmünket, mint ha kellemes hőmérsékleti viszonyok közt vezetnénk.

Igyunk elég folyadékot!

De lehet tenni a hőség ellen, mégpedig leghatékonyabban folyadékbevitellel. Én mindig tartok az autóban nem hűtött csapvizet – egészség- és környezettudatos módon nem műanyag palackban, hanem csatos üvegben –, s negyedóránként megiszom 1-1,5 deciliternyit.

Péter Lajos elmosható üvegben tart magánál vizet mindig az autóban Fotó: Szakony Attila

Ezzel egész napra biztosítom a szervezetemnek az ilyenkor szükséges 3-4 liter folyadékot. A hideg víz azért nem jó, mert rögtön elkezdünk izzadni tőle. A másik dolog a klímaberendezés használata. Nagy hibát követünk el, ha az autó utasterét drasztikus gyorsasággal akarjuk lehűteni, mert azzal az autónak és magunknak is ártunk: a klímát tönkretesszük, mi pedig megfázunk. Ha kint 32 Celsius-fok van, elég a klímát 25-26-ra állítani, ez alá ne menjünk, mert pár fokos különbség elég ahhoz, hogy a hőérzetet növelő párát eltávolítsuk. Sőt, előtte tekerjük le az ablakokat és ventilátorral mozgassuk át az utastér levegőjét.

A parkoló autó hamar felmelegszik

Péter Lajos arra is utalt: parkoló autóban melegben még pár percre se hagyjunk magára idős embert, gyermeket és állatot, mert ez – nem túlzás – bűncselekmény az érintett ellen. Ha ilyet látunk bárhol is, hívjunk rendőrt, mert lehet, hogy a bent ülő élete múlik rajta. Nekünk nincs jogunk betörni az autó ablakát, de a rendőr szükség esetén intézkedhet.

A tűzgyújtás veszélyei

Kánikula idején a szabadban körültekintően gyújtsunk tüzet, figyelmeztet a katasztrófavédelem. Általánosságban elmondható, tilos a kerti hulladék égetése. A tilalom alól az önkormányzat rendeletében felmentést adhat, szabályozva az égetés feltételeit, körülményeit, a veszélyhelyzet fennállásáig. Ha nincs ilyen rendelet, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott még a tűzgyújtási tilalom idején sem, de az általános égetési szabályokat be kell tartani.

Nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut; gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról, és az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani.

A külterületi tarlóégetés és a vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amit a munkálatok előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell megtenni. Fontos: ilyen égetés kizárólag növényegészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem oldható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában