Frissen Zalából

2021.06.23. 06:50

Hatvanmilliós támogatást kap a kulturális szféra Nagykanizsán

Hatvanmillió forintos támogatást kapnak a város kulturális intézményei a kulturális szféra újraindítása jegyében – jelentette be tegnap Cseresnyés Péter or­szág­gyűlési képviselő és Balogh László polgármester.

Pásztor András

Balogh László és Cseresnyés Péter a tájékoztatón Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

A Hevesi Sándor Művelődési Központ előtt megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a koronavírus-járvány visszaszorulásával párhuzamosan az Orbán-kormány az ország újraindítását tűzte ki célul.

– Ennek a vállalásnak természetesen az egyik legfontosabb szegmense a gazdaság újraindítása, hiszen a kitűzött gazdasági növekedés eléréséhez a hazai vállalkozások megerősítésére, a munkahelyek megőrzésére, illetve bővítésére van szükség, ugyanakkor az élet más területeire is oda kell figyelni – fogalmazott Cseresnyés Péter, aki kiemelte: az elmúlt időszakot a kulturális intézmények is megszenvedték, hiszen kiadásaik nem csökkentek számottevően, ám bevételeik – a programok, rendezvények elmaradása miatt – jelentősen csökkentek.

Balogh László és Cseresnyés Péter a tájékoztatón Fotó: Szakony Attila

– A kormány ezért a kulturális szféra szereplőinek, illetve a fenntartó önkormányzatoknak is támogatást biztosít az újraindításhoz. Nagykanizsa esetében ez 60 millió forintot jelent.

Balogh László polgármester hozzátette: a megítélt támogatást bérekre, dologi kiadásokra, illetve beruházásokra és fejlesztésekre is lehet fordítani.

– A keret konkrét felhasználásáról még nem döntöttünk, először egyeztetni szeretnénk az intézmények – Kanizsa Kulturális Központ, Thúry György Múzeum, Halis István Városi Könyvtár – vezetőivel arról, hogy mely területekre fordítsuk a támogatást – említette a polgármester, aki azt is elmondta: a támogatás oda­ítélése nem volt automatizmus, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő hathatós közbenjárása is kellett a sikerhez.

Balogh László zárásként megjegyezte: a most kapott támogatás is bizonyítja, hogy a kormány nemhogy nem vérezteti ki Kanizsát – mint ahogy azt az Éljen VárosuNK! Egyesület vizionálta –, hanem szinte minden területen plusztámogatást biztosít az önkormányzat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában