Frissen Zalából

2021.06.26. 07:00

Harminc éve lett független Szlovénia

Az önálló, független szlovén állam megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelték csütörtök este a határon túli magyar városban. Az esemény szónoka a lendvai származású Alan Geder vezérőrnagy, háborús veterán, a szlovén fegyveres erők korábbi főparancsnoka volt.

Gyuricza Ferenc

Magyar János polgármester Fotók: Gyuricza Ferenc

A Városi Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán megtartott eseményen Magyar János polgármester mondott ünnepi beszédet.

Magyar János emlékeztetett arra, hogy Szlovénia szuverenitása két dátumhoz és két eseményhez, az 1990- es népszavazáshoz, majd az 1991-es tíznapos háborúhoz kötődik, amikor visszaverték a jugoszláv néphadsereg offenzíváját. Az akkori események kulcsfigurája Alan Geder volt.

Magyar János polgármester
Fotók: Gyuricza Ferenc

- A független Szlovénia megszületése történelmünk eddigi legnagyobb eseménye volt – idézte vissza a háborús veterán, majd így folytatta: – Tekintsünk büszkeséggel a harminc éve történtekre, hiszen bölcsek, egységesek és bátrak voltunk. Tiszteletben tartottunk minden háborús törvényt, nem mi éltünk viszsza az erőnkkel, s nem követtünk el háborús bűnöket. A mi küzdelmünk tiszta volt. Az önök községében is voltak hősök, akiket máig tisztelet övez, és voltak olyan cselekedetek, amelyekre ma is büszkék lehetnek. A hidak védőire, a túlerővel szembenéző elszánt honvédőkre. Bátrak voltak, nem tudhatták, hogy mekkora veszély vár rájuk, de cselekedeteik sokat tettek hozzá a győzelemhez. Ők kockáztattak és győztek, s ennek köszönhetően most sokkal szebb az életünk, mint volt valaha is.

Alan Geder vezérőrnagy, háborús
veterán

Magyar János az ünnepség végén átadta azokat az önkormányzati díjakat és elismeréseket, amelyek odaítéléséről már tavaly döntöttek, ám a pandémiás időszak miatt eddig nem oszthatták ki. A város díszpolgári címét Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kapta, aki néhány napja vette át az elismerést. A kitüntetettek közt volt Horvát Mária önkéntes segítő, Hebár Tibor, a helyi és Martin Smodis, a muravidéki polgári védelem vezetője, Gomzi Jablanovec Natalija vöröskeresztes szervező, Tibaut Antonin Helena, a gyertyánosi helyi közösség vezetője, illetve Magyar Aleksander fodrász. A legrendezettebb település címet Hotiza kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában