Frissen Zalából

2021.06.19. 13:00

Gondoskodnunk kell a zalaegerszegi fákról – de hogyan?

Megőrizni, ami környezetünket élővé varázsolja, ami javítja közérzetünket, ebben jut fontos szerep a fáknak, különösen a városokban.

Arany Gábor

És ezért kell kiemelt figyelmet fordítani rájuk. A mikéntről a faápolók kötéltechnikai szemináriumán esett szó nemrég, a megyeszékhelyi Dózsa ligetben.

– A városi fák szakszerű és korszerű ápolásához szükséges legfrissebb tudnivalókat osztottuk meg gyakorlati bemutatóval összekötve – fogalmazott a programot hatodik alkalommal megrendező Alpingreen Kft. vezetője, Tóth-Tanner Balázs.

Tóth-Tanner Balázs kötéltechnikai bemutatót tart Fotó: Arany

Az erdészek, kertészek számára meghirdetett kurzust a Budapest Műszaki Egyetem akkreditált képzésként ismerte el, azaz pontokat is ér az előmenetelben. A szakma iránti növekvő érdeklődést jelzi, hogy egyetemi képzésben jelenleg közel száz faápolómérnök-hallgató tanul.

A faápolásban alapvető szemléletváltás zajlott le, a fejlődés pedig az elméleti ismeretekben és az alkalmazott technikákban is megmutatkozik. Ezt követni csak rendszeres képzésekkel lehet.

A szemináriumon az elméleti oktatás (szakmai, munkavédelmi, jogi tudnivalók) után a műszeres favizsgálattal és a kötéltechnikai eszközökkel ismerkedhetett az ország minden részéből érkezett félszáz résztvevő.

Köztük ott találtuk Székely Róbertet, a helyi önkormányzat földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferensét is. Elmondta, hogy 55 ezer fa található a város belső területein, a parkokban, ligetekben 60 hektáron – és ebbe nem tartozik bele a parkerdő.

A szakember úgy látja, hogy a települések, intézmények számára felértékelődött a faápolás. Az állomány kezelése már elsősorban nem kivágással történik, hanem a rendszeres gondozással, ápolással.

Ehhez megfelelő tudás, eszközök és az ezeket kezelni tudó szakemberek kellenek. Csak így lehet fenntartani az értékes faállományt oly módon, hogy az biztonságos legyen a településen élők számára.

Ez azt jelenti, hogy a faállományról precíz nyilvántartás készül, ami tükrözi az állapotokat, s ami alapján ütemezni lehet a gondozást. Ebben jut szerep a faápoló szakembereknek. Zalaegerszegen a 2010-es évek elején elkezdődött ez a folyamat és az együttműködés a faápolókkal.

Ennek egyik látványos eleme volt a Platán sori és Biró Márton utcai platánfák koronaápolása és speciális megerősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában