Frissen Zalából

2021.06.23. 13:00

Fiatal pecások tábora a Gébárti-tó partján

A vadkacsák semmitől nem zavartatva magukat fürdőztek a Gébárti-tó nyugati ágán, miközben karnyújtásnyira tőlük spiccbotokra kötött, csontival megrakott finom készségekkel próbálták lépre csalni a víz lakóit az ifjú pecások.

Arany Gábor

Az előtérben Csomós Dénes Vilmos, mögötte barátja, Vas Beke Kadosa áztatja a zsinórt

Idén nyolcadik alkalommal fogadja táborában a legfiatalabbakat a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége. A szervezet alelnöke, Komáromy Zsolt József elmondta: a héten a 8-14 éves korosztály ismerkedhet a horgászattal vagy épp bővítheti ismereteit, mert a kéttucatnyi résztvevő között többen már gyakorlott pecásnak és visszatérő táborozónak számítanak.

- Közben generációváltás is zajlik, ezt mutatja, hogy sok 7-8 éves gyerek is jelentkezett az idei táborra, ők most ismerkednek a horgászattal -fogalmazott az alelnök.

Az előtérben Csomós Dénes Vilmos, mögötte barátja, Vas Beke Kadosa áztatja a zsinórt

 

Ehhez kiváló terep a Gébárti- tó, hiszen sokféle hal él a vízben, ami megalapozza a sikerélményt, megesett a korábbi táborok idején, hogy egyetlen délelőtt 30 kiló kopoltyúst emeltek ki a pecások.

A napi foglalkozások a felszerelések áttekintésével kezdődnek, ezt előadások követik az elméleti ismeretekről: halakról, környezetvédelemről, horgászati módszerekről. Utóbbiakat a gyakorlatban is kipróbálják, a bemutatók versenyhorgászok közreműködésével zajlanak.

A felkészülés után következik a horgászat ebédig, nyolc felnőtt felügyelete mellett. Délután a szabad foglalkozások szerepelnek a napirendben: játékok, sportfoglalkozások kerülnek sorra, vagy akár lehet folytatni a horgászatot is.

A zárónapon, pénteken csapatban szervezetten tartanak majd háziversenyt. Másnap pedig megyei szintű megméretés következik a gyermek korosztály, valamint a hölgy horgászok számára.

A verseny 14 órakor kezdődik, találkozó a kézművesek házánál. Az alelnök arról is beszélt, hogy jövő héten az ifjúsági korosztály, a 14-18 évesek tábora következik, ahová 15 fiatalt várnak, a helyek zöme már elkelt.

Jakab Milán igazi horgászbüszkeséggel mutatja zsákmányát

 

A foglalkozások hasonló tematikával zajlanak majd, és pénteken ők is viadallal zárnak. A dobogós helyezést elérők részt vesznek az egyhetes országos táborban, amelyet Orfűn rendeznek augusztus elején.

Az ott elért eredmények alapján az első hat helyezett az ifjú horgászok jövőre Belgiumban tartandó európai döntőjébe is bekerül.

Erről már a Magyar Országos Horgász Szövetség ifjúsági és oktatási bizottságának elnökeként számolt be Komáromy Zsolt József. Mint elmondta, idén 96, az egyesületek által fiatalok számára szervezett tábort támogatott az országos szövetség, összesen 34 millió forinttal.

Hozzátette, hogy a gyermeknap alkalmából a szövetség száznál több versenyhez járult hozzá különféle díjakkal. A sportág utánpótlása egyébként biztató, hazánkban 56 ezer a gyermek horgászok száma.

Az is tény viszont, hogy a kötelező vizsga korhatárát, a 15. életévet elérve sokan állítják sarokba a felszerelésüket, mert előtérbe kerülnek az életükben másfajta elfoglaltságok.

A szakítás azonban a tapasztalatok szerint nem végleges, mert többségük pár év kihagyás után visszatér a vízpartra, ez látszik a vizsgára jelentkező húsz-harminc évesek számából. Komáromy Zsolt József végezetül arról is szólt, hogy tapasztalataik szerint az idősebbek is kezdik felfedezni a horgászatot.

Sokan a nyugdíjat elérve lépnek a kezdő horgászok sorába, és az is gyakori, hogy a vadászatból – kiöregedve – váltanak erre a természetközeli kedvtelésre.

Fotók: Arany Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában