Frissen Zalából

2021.06.26. 13:05

Felavatták Kistolmácson a Csömödéri Állami Erdei Kisvasút meghosszabbított szakaszát

Szombaton avatták fel a Csömödéri Állami Erdei Kisvasút meghosszabbított szakaszát. Az egy kilométeres vonalbővítéssel az utasok a település határában, a tóhoz közel szállhatnak le a szerelvényről.

Korosa Titanilla

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Kialakítottak továbbá egy közúti átjárót, megállóhelyet, száz méter hosszban járdát, illetve parkolót. Emellett megtörtént a szentpéterföldei vonal átépítése is mintegy 1,8 km hosszban.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vonalbővítés a Mura Nemzeti Program keretében megvalósult komplex fejlesztések egyike. Ide tartozik még a Szentpéterfölde és Pusztamagyaród közti mintegy nyolc kilométer hosszú kerékpározható út kialakítása, a budafai arborétum fogadóépületének építése, a mozdonypark fejlesztése, azon belül az Ábel nevű gőzös felújítása.

Rosta Gyula, Cseresnyés Péter és Dalvári Vince Gábor vágta át a szalagot Fotó: Korosa Titanilla

Az állami erdőgazdaságok által működtetett 13 erdei kisvasút közül a leghosszabb a Zalaerdő hálózata, melyből 32 kilométer volt alkalmas eddig a személyszállításra. Erről Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője beszélt. Kiemelte azt is, hogy az erdők a járványhelyzetben is látogathatók voltak, májusban pedig az erdőgazdaságok ökoturisztikai létesítményei is megnyíltak.

A járvány előtti időszakban becsült évi 40-45 milliós éves látogatottsági adat is mutatta az erdők turisztikai jelentőségét, de a legutóbbi felmérésekből az látszik, hogy ugrásszerűen megnőtt a látogatottság, ezért szükség van a közjóléti fejlesztésekre. Az állami erdőgazdaságok 2010 óta kormányzati, saját és pályázati források felhasználásával több mint 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák, erdei vasutak fejlesztésére, és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban lévő projektek, mondta a főosztályvezető.

Cseresnyés Péter, a Mura Nemzeti Program miniszterelnöki biztosa kettős célt fogalmazott meg a program kapcsán. Az egyik, hogy a természeti kincsekben gazdag vidéket széles körben ismertté tegyék, illetve hogy feléleszszék, növeljék az itt élőkben a vállalkozói kedvet. Hangsúlyozta, hogy a komplex fejlesztéssel színes, többnapos programkínálatot tudnak nyújtani szinte minden korosztálynak. A vendégek pedig támogatják a helyi gazdaságot.

- Sikerek vannak, olyan sikerek, amelyek miatt most itt vagyunk – jelentette ki Cseresnyés Péter. – Az elmúlt években az erdőgazdaság közel kétmilliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre. Tavaly nyáron mérhetően megnőtt a térséget felkeresők száma, de a fejlesztések folytatódnak. Két jelentős, több milliárd forint értékű beruházási lehetőséget kap ez a vidék. Az új fejlesztések kiegészítik a meglévőket, de önmagukban is csalogatják majd a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában