Biztonsági konferencia Zalaegerszegen

2024.05.09. 11:38

A jelenleg zajló háborús konfliktusok szakértők szemével

Új kor hajnalán 2.0 címmel biztonsági konferenciát rendezett a Zalaegerszeg Barátai Egyesület szerdán a Generációkon átívelő közösségteremtő programok Zalaegerszegen elnevezésű projekt keretében.

Antal Lívia

Király Tamás, dr. Somkuti Bálint és prof. dr. Resperger István a biztonsági konferencián

Fotó: Antal Lívia

A Korona Szállóban tartott telt házas rendezvényen Bali Zoltán alpolgármester mint az egyesület elnöke köszöntötte a beszélgetés szakértőit. Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő, aki online jelentkezett be, prof. dr. Resperger István ezredes, egyetemi tanár, valamint dr. Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára a világban jelenleg zajló háborús konfliktusok okait, következményeit és várható kimenetelét elemezte. A beszélgetést Király Tamás, az Ultrahang csatorna felelős szerkesztője moderálta.

Robert C. Castel Dávid és Góliát címmel tartott előadásában többek között a Hamász Izrael elleni támadását, valamint az orosz–ukrán háború történeseit taglalta, kifejtve azt, hogy amikor egy állam elveszíti cselekvőképességét, és a döntéshozók az első órákban nem értik a kirobbant konfliktus súlyosságát, a társadalom helyt áll, és nem vár katonai parancsra, hogy megvédje magát.

Prof. dr. Resperger István szerint a világ sorsát az dönti el, hogy idén 64 országban lesz választás. Mint mondta, bízik abban, hogy Amerikától Európáig a józan ész fog felülkerekedni. Az orosz–ukrán háború kapcsán az esélyeket latolgatva azt mondta, hogy Ukrajnának a NATO csak 1 millió lőszert tud adni évente, miközben az oroszok csak lőszerből 3 milliót gyártanak. Területszerzési elképzeléseik mindazonáltal nem válnak valóra, az igazság valahol középen lesz. A NATO viszont erősebb létszámban és fegyverzetben is, így ha az oroszok nekimennek a balti államoknak, akkor annak elviselhetetlen következménye lesz.

Dr. Somkuti Bálint úgy vélekedett, hogy a háború a számok, az ipari kapacitás összecsapása. Példaként említette Kínát, ahol a hadihajó-előállítás a tízszerese, míg a kereskedelmi hajógyártás a kétszázszorosa az amerikainak, ami rendkívül aggasztó a jövőre nézve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában