Emléktábla készült a nemzetőr vezérezredesről

2024.05.09. 10:30

Felavatták Dömötör Zoltán domborművét Balatongyörökön

Mozsár Eszter

Dömötör Zoltán emléktáblájának avatóünnepségén a résztvevők, jobbra Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész

Fotó: ZH

Május 4-én avatták fel Balatongyörökön Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes emléktábláját, a keszthelyi Turi Török Tibor szobrászművész alkotását. A Jurta Hotelben tartott ünnepséget az 1956 Magyar Nemzetőrség szervezte, a programra az egész országból érkeztek meghívottak.

Dömötör Zoltán emléktáblája
Fotó: ZH

A Himnusz eléneklése és a Nemzetőr induló elszavalása után Mag Mihály Tibor házigazda, nemzetőr vezérőrnagy köszöntötte a vendégeket, majd mások mellett v. l. Máhli Imre elnök-főparancsnok méltatta a nemrégiben 90 évesen elhunyt Vitéz Lovag Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes életútját, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc aktív résztvevője volt Egerben. Kistarcsa városa 2019-ben választotta díszpolgárává.

A vezérezredest 1957. március 4-én tartóztatták le és a Kistarcsai Internálótáborba hurcolták. Az ellene felhozott vád a népi demokratikus államrend elleni szervezkedés volt. Ennek következtében tanulmányait soha nem fejezhette be, a rendszerváltozásig kizárólag segédmunkásként alkalmazták.

Dömötör Zoltán tiszteletére több helyen avattak szobrot, ezúttal Zalában. Érdeklődésünkre Turi Török Tibor elmondta, a bajtársaktól a felkérést még Dömötör Zoltán életében kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában