Frissen Zalából

2021.06.27. 18:05

Csaknem százéves halászhajó rozsdásodik a Balatonban

A veol.hu olvasóját, aki a hajóról fotókat is készített, több dolog is aggasztja a viharvert vízi járművel kapcsolatban.

Sövényházi János / veol.hu

Fotó: Olvasó

A veol.hu-nak elmondta, a hajóroncs Budatavánál található a nádasban, a partról nem látható, ő is a vízről, vitorlázás közben pillantotta meg. Mivel nem tudta, ilyenkor mi a teendő, kinél kell ezt bejelenteni, ezért fordult a szerkesztőséghez. A fotóin is látszik, hogy a hajótest erősen korrodált, és a faszerkezet sincs a legjobb állapotban. Emiatt úgy gondolja, kimondottan baleset-, sőt életveszélyes lehet, ha valaki kalandvágyból megközelíti és felmászik a hajóra.

Fotó: Olvasó

Mint a vízi járművek iránt érdeklődő ember, az olvasó azt is kiderítette, hogy nem akármilyen roncs haldoklik Budatavánál: a Hajóregiszter és a Balatoni hajók információi szerint ez bizony a Fogas névre hallgató, csaknem százéves motoros halászhajó, amit Ausztriában gyártottak 1928-ban, és ebben az évben meg is vásárolta a Balaton Halászati Rt. társával, a Gardával együtt. Hajtóanyaguk nyersolaj volt, gépmotorjuk 40 lóerős, és a halászháló behúzását végző csörlőberendezésüket egy 10 lóerős dízelmotor hajtotta.

A második világháború idején, 1944. december 1-jén a Fogast a balatonfüredi hajógyárban felfegyverezték, majd 11 évvel később leselejtezték és eladták. 1955 utáni sorsáról nincsenek információk, a Hajóregiszter oldalán 2008 óta közölnek fotókat az „ismeretlen tulajdonban lévő”, egyre rosszabb állapotba kerülő hajótestről (lásd ITT).

Az olvasóban az is felmerült, hogy a Fogas olyan érték, amit talán érdemes lenne megmenteni, és bemutatni a nagyközönségnek, hogyan halásztak elődeink 70-100 évvel ezelőtt.

Fotó: Olvasó

A Veszprém megyei hírportál a ronccsal kapcsolatos kérdéseivel megkereste a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot, ahonnan a következő választ kapták:

„Ha valaki hajóroncsot, vagy más elsüllyedt úszólétesítményt, a víziutat elzáró ismeretlen akadályt észlel, azt a víziközlekedés rendjéről szóló 57/2011. (XI.22.) NFM rendelet 1. mellékletben foglalt Hajózási Szabályzat (HSZ) I. RÉSZ 1.12 cikk 4. bekezdése szerint haladéktalanul be kell jelentenie a legközelebbi illetékes hatóságnál, a lehető legpontosabban feltüntetve az akadály észlelésének helyét. Ha hajó vezetőjeként észleli az akadályt – és az veszélyezteti a hajózást – lehetőség szerint ezt a helyet köteles megjelölni.

A lefényképezett hajótesttel kapcsolatban intézkedést kezdeményeztünk az illetékes vízügyi hatóságnál.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában