Frissen Zalából

2021.06.07. 07:00

A vízkárok elhárítását gyakorolták három zalai településen

Alapvető vízkárelhárítási feladatokat hajtott végre a múlt hét végén, pénteken és szombaton három zalai községben is a települési önkéntes mentőcsoport. A munkálatok egyben a helyi védelmi erők újraminősítő gyakorlatául is szolgáltak.

Gyuricza Ferenc

A kálócfai települési önkéntes mentőcsoport tagjai adják kézről kézre a homokzsákokat. A kép előterében Kovács Csaba (balról) és Szente Áron

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Pénteken Zalabaksán 15 fő, Csesztregen 11 személy vett részt a gyakorlaton, míg szombaton Kálócfán a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos állományának jelenlévő tagjaival együtt 25-en dolgoztak azon, hogy szükség esetén kellő ismeretek birtokában tudják a helyiek felvenni a harcot a természet erőivel.

A kálócfai települési önkéntes mentőcsoport tagjai adják kézről kézre a homokzsákokat. A kép előterében Kovács Csaba (balról) és Szente Áron Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Zala megyében az elmúlt években több alkalommal kellett villámárvizekkel szembenézni, előfordult, hogy településünket is veszélyeztették a hirtelen lezúduló csapadék miatt megduzzadt patakok vagy a feltelt vízelvezető árkok – magyarázta Szabó András kálócfai polgármester. – A települési önkéntes mentőcsoport annak érdekében jött létre, hogy szükség esetén az alapvető mentési feladatokat el tudjuk végezni, vagy akár megelőző munkálatokkal elhárítsuk a potenciális veszélyhelyzeteket. A kálócfai települési önkéntes mentőcsoport jelen pillanatban hat főből áll, de vannak kisegítőink, akik szintén részt vesznek a mai gyakorlaton.

Szabó András hozzátette: az újraminősítő gyakorlat során olyan korábbi ismeretek felelevenítése volt a cél, mint a nyúlgát építése vagy a buzgárok elfogása, emellett kitisztítottak egy vízelvezető árkot a településen, utóbbi a víz gyorsabb lefolyását segítette elő. A polgármester szerint ezek olyan ismeretek, amelyek felelevenítésére akkor is szükség van, ha nincs veszélyhelyzet, hiszen vész esetén nincs idő újratanulni azokat.

A másik két helyszínen is hasonló feladatokat kaptak a helyi mentőcsoportok tagjai, azzal kiegészítve, hogy Zalabaksán a temetőben a ravatalozó épületét veszélyeztető fákat vágtak még ki – ebben a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói működtek közre –, míg Csesztregen egy olyan víz­elvezető árkot tisztítottak ki, amely csapadéktalan időben szinte teljesen kiszárad, ám esőzés idején nagyon gyorsan feltelik.

Az újraminősítő gyakorlatokat mindhárom településen a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség anyagi támogatásával sikerült megvalósítani.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/jegesovel-erkezett-a-vihar-del-zalaba-brutalis-mennyisegu-csapadekot-hozott-video-5283829/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában