Frissen Zalából

2021.06.17. 07:00

A második világháború utolsó évéről szólt a zalaegerszegi konferencia

A zalai polgári áldozatokat (1331 fő) lajstromozó, a második világháború alatt a megyében működő katonai hatóságok iratait közreadó dokumentumkötet bemutatásával kezdődött tegnap a városi díszteremben a „Megszállástól megszállásig” című tudományos konferencia, melyen elsősorban zalai történészek szóltak az 1944– 45 közti háborús időszak zalai eseményeiről.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Káli Csaba PhD mutatta be az új kötetet, és előadást tartott a szovjet megszállásról

Fotó: Katona Tibor

A megszállók és áldozatok című, Bakonyi Péter, a Zala Megyei Levéltár munkatársa által szerkesztett forráskiadványt dr. Káli Csaba PhD, a levéltár igazgatóhelyettese mutatta be; majd Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte az előadókat és a résztvevőket, jelezve: a város vezetése minden eszközzel segíti a helytörténeti kutatásokat és az eredmények közreadását, amihez a közgyűjtemények munkatársaiban lel partnerre.

Dr. Káli Csaba PhD mutatta be az új kötetet, és előadást tartott a szovjet megszállásról
Fotó: Katona Tibor

A második világháború utolsó évének zalai vonatkozású eseményeit taglaló tudományos konferencia levezető elnöke, dr. Gyimesi Endre volt országgyűlési képviselő és polgármester a hallgatóság érzelmeit is megmozgatta, amikor a pulpitusra helyezte azt a repeszdarabot, amely az 1944. november 19-én este bekövetkezett, Keszthelyt ér angol légitámadás tárgyi emléke. Ebben a bombázásban vesztették életüket Gyimesi Endre családtagjai, akik épp vacsorához készülődtek.

Az előadások sorát dr. Cseh Valentin PhD, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársa nyitotta. A történész a zalai olajipar korszakbeli helyzetét vázolva kitért arra is, hogy a kőolaj mennyire meghatározó szerepet játszik a háborúk kimenetelében, s azt is megemlítette, hogy Németország ebbéli igényeit a második világháború első szakaszában a románok mellett a Szovjetunió is kielégítette. Az idő előrehaladtával az amerikai–magyar vegyesvállalat által működtetett zalai olajmezők nagyobb jelentőségre tettek szert, bár a kitermelés nem haladta meg a 800 ezer tonnát 1944-ben. Cseh Valentin szólt a bázakerettyei bombázásról, a lovászi 94-es kút 1944-ben műszaki hiba miatt bekövetkezett kitöréséről, s arról, hogy a termelést mindvégig fenn kellett tartani, noha 1945 tavaszán már a szovjetek diktálták a feltételeket.

Simon Beáta levéltáros a zalai hadikórházak működését tekintette át. A megyeszékhelyen 1944 októberében – főleg fagyást szenvedett – 1016 főt ápoltak hadikórházban, nekik a városban a bajtársi szolgálat szervezésében élelmiszert is gyűjtöttek. Dr. Paksy Zoltán főlevéltáros a zalai nyilasuralom alatt történteket tekintette át, Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója pedig a zalai leventék viszontagságaival ismertette meg a hallgatóságot. Már az I. világháború után megkezdődött a fiatalok katonai jellegű képzése, 1944 végén ez adott alapot ahhoz, hogy az 1925–1929 közt születetteket is kötelezően besorozzák, s egyrészt a keleti frontra, másrészt Németország területére vigyék, Zalából körülbelül 6000 szinte gyerek került így háborús helyzetbe. Őket a hadifogság is sújtotta, s az 1945 utáni politikai meghurcoltatás sem kerülte el őket.

Délután többek között Illésfalvi Péter hadtörténész beszélt a „Bakony” karhatalmi ezred zalai tevékenységéről, valamint dr. Káli Csaba a szovjet megszállásról, Bakonyi Péter pedig a szovjet megszállás polgári áldozatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában