sajtótájékoztató

2021.06.18. 07:00

A Covid-járvány következményeiről tartottak sajtótájékoztatót Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán polgármester az elmúlt 15 hónapról szólva kiemelte: sokaknak tartozik a város köszönettel, megtapasztalhatta, hogy a nehéz helyzetben számíthat kollégára, családra, barátra, és sikerült kialakítani egy olyan városi közösséget, amely igyekszik megőrizni az emberi kapcsolatokat.

zaol.hu

A polgármester hozzátette: Zalaegerszeg megmutatta, hogy összetart, lokálpatrióta. A járvány kronológiáját ismertetve felidézte: első intézkedésként tavaly a március 15-i ünnepségek maradtak el. Szinte azonnal beindult a Segít a város!, majd a Zalaegerszeg összefog! program is, utóbbi a 70 évnél fiatalabbak megsegítését célozta. A járvány elleni védekezés támogatására 224 felajánlás, összesen közel 16 millió forint érkezett.

Az önkormányzat 60 ezer maszkot vett, illetve további 25 ezer különféle maszkot, valamint védő- és fertőtlenítőeszközöket szerzett be. Az önkormányzat intézményeiben rendszeresek voltak a tesztelések, és a városban a 15 hónap alatt 37 ezer Covid-szűrést végeztek el, részben önkormányzati finanszírozásban.

A járvánnyal kapcsolatos közvetlen kiadások meghaladták a 175 millió forintot, de a gazdasági következmények sokkal nagyobbak. Tavaly a tervezetthez képest 602 millió forinttal kevesebb, 5,9 milliárd forint bevétele volt az önkormányzatnak, erre az évre pedig 4,6 milliárd forintot tervezhettek a költségvetésbe. 200 millió forintos tétel az önkormányzati intézmények elmaradt bevétele is.

A város járványhoz kapcsolódó vesztesége hárommilliárd forint körüli, ennek kompenzációjára több tételben és címen az államtól eddig 2,2 milliárd forint támogatást kapott az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában