Frissen Zalából

2021.05.14. 07:00

Városnap Zalaegerszegen, most csak koszorúztak

A város napja alkalmából, május 13-án délelőtt az első polgármester, Kovács Károly emlékművét koszorúzta meg Balaicz Zoltán.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán Kovács Károly emlékkövénél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester emlékeztetett rá, hogy 1885-ben e napon vált rendezett tanácsú várossá Zalaegerszeg, és Kovács Károly, az első polgármester tíz évig töltötte be posztját. Ezt megelőzően a települést városbírók vezették.

Balaicz Zoltán Kovács Károly emlékkövénél
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán utalt rá, hogy 600 évvel ezelőtt, 1421-ben említette írás először mezővárosként Zalaegerszeget, ami a középkorban egyfajta önkormányzatiságot jelentett. Az első ismert városbíró – a mai polgármester elődje – nevét szintén ebből az időből tudjuk, Mihály deáknak hívták. Ez írástudó voltára utal, ami ritkának számított akkoriban a vidéki mezővárosokban. Rá emlékezve az egykori vár környékén, a megújuló Göcseji Múzeum közelében köztéri alkotás is megörökíti alakját. Farkas Ferenc szobrászművész kapott megbízást a mű elkészítésére, ez őszre várható, amikor a múzeum felújítása is befejeződik.

A polgármester szólt arról, hogy idén sem lesznek városnapi programok és nyári rendezvények. Júniusban azonban szeretnék megtartani a városi kitüntetések, elismerések ünnepélyes átadását, mert ezek is elmaradtak a járvány miatt.

A remények szerint a szeptemberi vadpörkölt- és borfesztivál pedig már megtartható lesz, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában