Frissen Zalából

2021.05.19. 12:00

Pálos hagyományokat elevenítettek fel Pogányszentpéteren

A falu pálos hagyományait elevenítették fel az elmúlt hétvégén szentmisével és az emlékhelynél tartott megemlékezéssel.

Korosa Titanilla

Puskás Antal pálos tartományfőnök a szentmisén Fotó: Korosa

A somogyi faluban a 14. században a Kanizsay-család alapította a Szent Péter apostolról elnevezett pálos kolostort a Klastrom-dűlő nevű területen. A pálos emlékhelyet pedig néhány éve avatták a falu központjában. Most igyekeznek újra feleleveníteni a pálos hagyományok ápolását.

– Azt a területet, ahol egykor a kolostor állt, ma Pálos-dombként is emlegetik a helyiek, a pálosokkal kapcsolatos mondák apáról fiúra szállnak, de a teljes történetet csak kevesen ismerik – fogalmazott Flinger Tamás polgármester. – Szeretnénk feleleveníteni és tudatosítani az emberekben pálos történelmünket és más pálos településekkel is felvennénk a kapcsolatot.

Puskás Antal pálos tartományfőnök a szentmisén Fotó: Korosa

A helyi katolikus templomban megtartott szentmisét Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrálta, koncelebrált Lackó-Angi Gyula helyettes esperes és dr. Szentirmai Tamás, pálos rendi hivatalvezető. A mise után a kultúrházban környékbeli zarándokútvonalakról és a területen végzett régészeti kutatásról szóló kisfilmet tekintettek meg a résztvevők, köztük Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A program a pálos emlékhelynél rövid megemlékezéssel zárult. Itt a tartományfőnök elmondta, hogy a szerzetesi jelenlét annak idején meghatározta a faluban az emberek gondolkodását, hitét. A kolostor romjaihoz tervezett zarándoklat az esős időjárás miatt elmaradt, ám elhangzott: az útvonal mentén táblákon pálos szerzetesek gondolatait tüntették fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában