Frissen Zalából

2021.05.25. 10:00

Közösségi munkákat végeznek a zalalövői tájház környezetében

A fejlesztések utáni területrendezési munkálatok érdekében szervezett közösségi munkát a Petőfi utcában található néprajzi bemutatóhelyhez a Zalalövői Tájház Egyesület. Szombat dél­előtt mintegy húszan dolgoztak azon, hogy a nyáron már méltó körülmények fogadhassák a látogatókat.

Gyuricza Ferenc

A szennyvízvezeték lefektetése utáni tereprendezés is a közösségi munka része volt. Balról Kelemen János Fotó: Gyuricza Ferenc

A zalalövői tájháznál az elmúlt hónapokban párhuzamosan két fejlesztés is zajlott. Az épület mögötti területen a kisváros önkormányzata pályázati támogatással közösségi kemencét, valamint ahhoz kapcsolódóan közösségi teret alakíttatott ki; míg a jelenleg 17 fővel működő civil szervezet saját forrásból egy kisebb raktárhelyiséggel kiegészített, kétrészes, női és férfimosdót is magába foglaló vizesblokkot épített. Ezek a beruházások viszonylag jelentős földmunkákat igényeltek, hiszen mintegy hatvan méter hosszan kellett elektromos földkábelt, illetve víz- és szennyvízvezetéket lefektetni, az ezek utáni területrendezés pedig a Tájház Egyesületre maradt.

A szennyvízvezeték lefektetése utáni tereprendezés is a közösségi
munka része volt. Balról Kelemen János Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az általunk most meghirdetett közösségi munka elsősorban tehát erre a feladatra szólt, de adódtak más aktuális teendők is – mondta érdeklődésünkre Komáromi István, az egyesület elnöke. – Ilyen volt a például a kaszálás, a kemence fölötti nyitott pavilon és a vizesblokk szintén fából készült falainak felületkezelése, de a hulladékfa tűzifának való felfűrészelése is. Emellett a régi, már elhasználódott kerítést is ki kell cserélnünk, hiszen egyes helyeken már annyira elkorhadtak az elemei, hogy azokat már egy-egy nagyobb erejű szél is kidöntötte. Ez a faanyag egyébként nem veszett kárba, ugyancsak felfűrészeltük tüzelőnek, hiszen jól jön az majd a kemence befűtésekor. Az új kerítést az önkormányzat készítteti el, szintén fából, az Őrségre és annak környékére jellemző népi építészeti hagyományoknak megfelelően.

Komáromi István kérdésünkre azt is elmondta: örömmel vették, hogy a szombati közösségi munkán az egyesület tagjai és azok gyermekei mellett néhány további önkéntes is részt vett. Az elnök emellett szólt a vizesblokk építésének költségeiről is, annak kialakítása ugyanis mintegy egymillió forintjába került az egyesületnek. A mindössze alig több, mint három évvel ezelőtt alapított civil szervezet rendelkezett annyi saját tőkével, hogy ezt a fejlesztési célt fel tudja vállalni, de az elnök azt is megjegyezte: a költségeket csökkenteni tudták azzal is, hogy a tagjaik az építés során ugyancsak rengeteg közösségi munkát végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában