Frissen Zalából

2021.05.06. 07:00

Kistolmácson több beruházást indított az önkormányzat

A Magyar falu program segítségével fejlesztené a 180 fős települést a Birkás Zoltán polgármester vezette önkormányzat. A kemping és környezete hamarosan egy nagy ívű, határon átnyúló, horvát–magyar pályázatból újulhat meg.

Benedek Bálint

Birkás Zoltán a felújításra váró művelődési ház előtt, ahol a külső renoválás mellett a fűtésrekonstrukciót is végrehajtanák Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A vidék fejlesztését és lélekmegtartó erejét támogató forrásból szeretnék elvégezni a művelődési ház felújítását. Birkás Zoltán, a település vezetője elmondta: a fűtés már teljesen elavult, a lemezradiátorok rozsdásak, több helyen csöpögnek, és ettől nagyon gyakran kimaradozott a fűtés. Az átfogó rekonstrukció keretében szükség lenne a női és férfi-mellékhelyiségek modernizálására, valamint az épület külső szigetelése sem tűr már halasztást. Jól látszik, hogy a lábazat megsérült, töredezett és elhasználódott.

– A másik támogatásra váró terv a korábban polgármesteri hivatalként és kocsmaként funkcionáló épület közösségi házzá alakítása – folytatta. – Az elképzeléseink szerint a roma kisebbség a nyugdíjasokkal osztozna az ingatlanon, melynek felújítását ugyancsak pályázati pénzből oldhatnánk meg. Szintén pályáztunk egy önjáró fűnyíró gép beszerzésére, mellyel a közparkokat, a kemping és egyéb zöldterületek gondozását könnyen és gyorsan meg lehetne oldani. Ráadásul a berendezés tovább egyszerűsítené a feladatokat, például a három évvel ezelőtt telepített gyümölcsöskertben is nagy hasznát venné a településünk. Jó lenne, ha a csapadékvíz elvezetésére szolgáló árkokat is alaposan kipucolhatnánk. Az aljnövényzet teljesen benőtte ezeket, sőt néhol a fák gyökerei akadályozzák a víz elfolyását.

Birkás Zoltán a felújításra váró művelődési ház előtt, ahol a külső renoválás mellett a fűtésrekonstrukciót is végrehajtanák Fotó: Szakony Attila

Birkás Zoltán örömmel konstatálta, hogy a fiatalok kedvelik a festői környezetben fekvő településüket, hiszen nemrégiben két, korábban lakatlan ház is gazdára talált. Csak reméli, hogy az otthon­teremtési támogatás jóvoltából még többen látnak lehetőséget Kistolmácsban.

– A vonzerőt csak javíthatja, hogy a horvátországi Perlakkal közösen megnyertünk egy határon átnyúló ökoturisztikai projektet, melyben 230 millió forintból fejlesztjük a kempingünket – folytatta a polgármester. – Ugyanekkora összeg áll a horvátok rendelkezésére is, ők a Dráva-duzzasztó körüli területüket újítanák fel. Részünkről egyelőre a tervezés, az előkészítés folyik, ezt követi a beruházás. A kivitelezés pontos dátuma még nem ismert, de annyi biztos, hogy a kemping területére jurtákat építenek, illetve konténerházakat is telepítenek. Emellett egy kiszolgálóépület készül, ahol a szociális helyiségeken kívül melegítőkonyha is helyet kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában