Frissen Zalából

2021.05.11. 11:30

Az Országgyűlés nevében mondott köszönetet a mentősöknek Vigh László

Az Országgyűlés nevében mondott köszönetet a mentőszolgálat dolgozóinak Vigh László hétfőn délelőtt, amikor felkereste Ady utcai központjukat.

Arany Gábor

Vigh László (j) egy tálca süteménnyel köszöntötte a mentőszolgálat dolgozóit, Vincze Lucát, Szukics János állomásvezetőt, Bodnár Barbara megyei gazdasági és műszaki osztályvezetőt Fotó: Pezzetta Umberto

A mentők napja alkalmából tett látogatásán úgy fogalmazott, az itt dolgozók munkája sosem ér véget, folyamatosan szolgálatban vannak, és az elmúlt esztendő a koronavírus-járvány miatt különösen nagy terhet rótt rájuk. Ennek kapcsán megemlítette, hogy sikerült elérni hazánkban, hogy 4,3 millióan megkapták már az oltást, júniusra pedig elérhető az ötmilliós szám is. A járvány leküzdése azonban még akár évekig is eltarthat, mert az átoltottság más országokban nem ilyen jó, és a határok megnyitásával a fertőzés terjedése újabb lendületet kaphat.

Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt arról szólt, hogy a járvány miatt munkájuk során hosszabbak lettek a fertőtlenítések miatti idők, ez fizikailag és mentálisan jelentősen igénybe veszi a dolgozókat, akik eddig helytálltak. A tíz zalai mentőállomáson jelenleg 253-an dolgoznak, 29 gépjárművel látják el feladataikat, a létszámuk teljesen feltöltött. A dolgozók túlnyomó többsége már megkapta a Covid–19 elleni védőoltást, tette hozzá.

 

Vincze Luca arról is beszélt, hogy a járvány ellenére nem nőttek meg az esetszámok, de átalakultak a feladataik, több időbe telt az esetek ellátása a fertőtlenítések miatt. Ennek is köszönhető, hogy a dolgozók fertőzöttsége nagyon alacsony maradt, a Covid senki egészségét nem érintette súlyosan.

Hazánkban 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. Ezért ezt a dátumot tekintik a mentőszolgálat születésnapjának. A mentést 1948-ig társadalmi egyesületek látták el, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat, és vált a munka állami feladattá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában