Frissen Zalából

2021.05.31. 17:30

A pandémia kreativitásra is sarkallta a Zalaszabarért Egyesületet

Néhány éve alakult meg a Zalaszabarért Egyesület, amely idén online versíró pályázatot hirdetett – nem csak helyieknek.

Horváth-Balogh Attila

Balogh Andrea az egyik díjazottal, Márkusné Balázs Ildikóval Fotó: ZH

Jöttek is alkotások szép számmal, s ahogy mondani szokták, a szakértő zsűrinek nem volt könnyű dolga. De előbb essék szó a civil szervezetről és annak céljairól.

– A Zalaszabarért Egyesület célja, hogy településünk múltját, hagyományait felkutassuk, megőrizzük, és hogy a jelenét szebbé tegyük. Alapvetően kulturális, hagyományőrző egyesület vagyunk – bocsátotta előre Balogh Andrea ötletgazda, alapító, a szerveződés elnöke.

– Eddig csak néhány kisebb megmozdulásunk volt, például az iskolai gyereknap segítése két éve, egy iskolai verseny, a Sík Sándor-nap támogatása, vagy a falu néhány pontjának időnkénti csinosítgatása. Sajnos tavaly a járványhelyzet mindent felülírt, ezért több tervezett esemény, program várt megszervezésre. Ezek közé tartozik a versíró verseny, amely már jó ideje (tavaly is) tervben volt. Idén tavasszal aztán úgy gondoltam, hogy ha olyan sok minden valósulhat meg online, akkor egy versíró versenyt is le lehet bonyolítani ily módon.

Ezért indítottuk útjára a pályázatot, alsó tagozatos, felső tagozatos és felnőtt korcsoportokban – ismertette a hátteret.

A szerzőknek szabad kezet adtak, ennek köszönhetően a természet szépségétől, a tavaszi éledéstől, a mély egyéni érzelmektől kezdve a gyermekkori emlékeken keresztül az életünket most átszövő járványhelyzetig sok téma megjelent az alkotásokban.

– Nagyon jó volt olvasni mások gondolatait, egy kicsit átérezni fájdalmukat vagy éppen hálájukat. Az alsós korosztályt sajnos csak egy elsős kislány képviselte, de az ő kis verse tényleg azt a gyermeki lendületet, csapongást, örömteli várakozást mutatta, amely ezt a korosztályt jellemzi. A felsősöknél tíz diák pályázott. Egy kislány Nagykanizsáról, hét tanuló a Nagyrécsei Általános Iskolából, két gyermek a zalaszabari Sík Sándor Római Katolikus Általános Iskolából küldte be alkotását. A felnőttek ugyancsak tízen voltak, de közülük néhányan több verset is küldtek, volt lehetőség erre is.

Összesen 21 alkotó és 32 vers a statisztika. Az is érdekes, hogy az egész Dunántúlt felölelte a versenyzők köre, hiszen nemcsak helyiek vagy környékbeliek pályáztak, de érkezett vers Budapestről, Pécsről, Győrből, Szombathelyről is. Az alkotók közül sok a helyi, illetve akinek kötődése van Zalaszabarhoz, innen származott el, vagy a munkatársa élt itt, és ő hívta fel a figyelmét a pályázatra. De volt olyan, aki az ismerős ismerősétől hallott a lehetőségről.

Balogh Andrea az egyik díjazottal, Márkusné Balázs Ildikóval Fotó: ZH

– Bevallom, egy kicsit tartottam tőle, hogy a mai helyzetben mindenkinek nagyobb lesz a gondja-baja annál, hogy verseket küldjön egy pályázatra. Ám nagy örömömre többen jelentkeztek, mint reméltem.

Balogh Andrea jelezte, munkáját a három zsűritag is segítette: Kardos Ferenc, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Krúdy-díjas költő, Tulok Teréz helyi költőnő és Bognár Csilla, szintén a Halis István Városi Könyvtár munkatársa. Ők is online végezték a bírálást, az alkotásokat a szerző nevének ismerete nélkül értékelték. A végső sorrendet közönségszavazás alakította ki. Az alsó tagozatos kategóriában az egyetlen induló, Borbély Borbála Húsvét című verse nyert. A felsősök között Bagarus Anna Vers a vízparton, Göbölös Szabina Furcsa tavasz, valamint Halász Panna Hazám című versét emelte ki a zsűri. A felnőttek közül pedig Márkus László Rügyecske, Szekeres Brigitta Otthon vagyok, Márkusné Balázs Ildikó Kikelet, Balogh-Tóth Benigna A te utad, Veszprémi Ilona Ősi ajándék, valamint Poórné Tóth Marietta Lényem tavasza című verse nyerte el a zsűri tetszését. A díjazottak oklevelet és tárgyi ajándékot kaptak. A Halis István Városi Könyvtár néhány könyvet, naptárt, albumot ajánlott fel, így minden díjazottnak jutott valami. Harsányi Viktória készített néhány tavaszi díszt, valamint könyvutalványok, jegyzetfüzetek, tolltartók, tollak szerepeltek még az ajándékok között.

– Azokról sem felejtkeztünk el, akik most nem lettek díjazottak, ők is kaptak emléklapot és mellé egy tavaszi kviling díszt. Reméljük, jövőre is megrendezhetjük ezt a versenyt, és talán még más eseményeket is – zárta mondandóját Balogh Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában