Frissen Zalából

2021.05.10. 21:00

A háborús hős, a pilóta emlékére: Vitéz Busa Gyulára emlékeztek Letenyén

Vasárnap szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak, majd felavatták azt az emléktáblát, amelyet a letenyei születésű I. világháborús pilótának, Vitéz Busa Gyulának állítottak, aki a 14. repülőszázad egyik olaszországi légi ütközete során vesztette életét.

Mirkó Imre

Az emléktábla-avatás egy pillanata Fotó: Mirkó Imre

Fülöp András, a Szent György Lovagrend tagja elmondta: Busa Gyula egyike volt azon keveseknek, akik megkapták az Arany vitézségi érmet, a legmagasabb kitüntetést, melyet legénységi állományú vagy tiszthelyettes katona megkaphatott. A kitüntetést azoknak adományozták, akik a csata menetébe, egy-egy reménytelennek tűnő harci cselekménybe oly mértékben avatkoztak be életük kockáztatásával, hogy annak sikeres kimenetelét döntő módon befolyásolták a Monarchia javára.

Az emléktábla-avatás egy pillanata Fotó: Mirkó Imre

Busa Gyula érdemeiről Kirchknopf Mihály, a Szent György Lovagrend priorja beszélt, kitérve arra, hogy a háborús hőst a Vitézi Rendbe posztumusz 1929. június 16-án vették fel. Az emlékére szervezett szentmisét Aigner Géza letenyei plébános és Tóth János káplán celebrálta. A város nevében Bíró László önkormányzati képviselő vette át az emléktáblát, amelyet az I. világháborús emlékműnél állítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában