Frissen Zalából

2021.04.06. 10:10

Változtatott a számlázás és a mérők leolvasási rendjén a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.

Jelentős változtatásokat vezetett be működési területén a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. a számlázást és a vízmérők leolvasási gyakoriságát illetően.

Horváth-Balogh Attila

Takács Dávid, a vízmű munkatársa egy mérőórát ellenőriz Fotó: Szakony Attila

Az ügyfelek a változásokról egyelőre a cég Facebook-profiljáról és honlapjáról értesülhettek, ugyanis a számlakészítésben az átállás során (új számlakészítő programot vezettek be) fennakadás alakult ki. Cziráki László, a víziközmű szolgáltató vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fennakadást okozó problémákat mára sikerült kiküszöbölni és a napokban a 130 ezer felhasználó mindegyikéhez megérkezik a számla, melynek hátoldalán tájékoztatják az ügyfeleket a változásokról.

Takács Dávid, a vízmű munkatársa egy mérőórát ellenőriz Fotó: Szakony Attila

- Januártól lépett életbe az az intézkedésünk, miszerint a vízmérőket munkatársaink évente egyszer olvassák le – bocsátotta előre a vezérigazgató. – Az intézkedés jogalapja a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet, amely lehetőséget nyújt az évi egyszeri leolvasásra. A leolvasás időpontjáról folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket, a leolvasások közötti időszakban pedig részszámlát állítunk ki minden olyan felhasználási helyre, ahol a fogyasztás ellenértéke legalább 3810 forint. A részszámlákat kéthavonta küldjük postai levélként, a borítékban ennek megfelelően kettő, havi elszámolású részszámlát találnak az ügyfelek. Ha valaki e-számlát igényel – erre is van mód, sőt, ösztönözzük is az internetes szolgáltatás igénybe vételére az embereket -, azt szintén kéthavonta küldjük ki. Be lehet állítani havi becsült átalányt, ami a tényleges fogyasztáshoz igazodva módosítható, a becsült és a tényleges fogyasztás között különbözetet pedig az évi egyszeri leolvasás után egyenlítheti ki a fogyasztó – gyakorlatilag ez a rendszer már évek óta működik a közműszolgáltatóknál, különösebb panasz nélkül. Van lehetőség a vízmérő-állás bejelentésére is -szintén kéthavonta – a honlapunkon, vagy telefonon.

Cziráki László vezérigazgató Fotó: Szakony Attila

Cziráki László kérdésünkre azt mondta: az új számlázási és vízmérő-leolvasási rendszer életbe léptetésére a költségtakarékosság érdekében volt szükség, ugyanis oly mértékben megsokasodtak műszaki jellegű munkáik, hogy az eddigi 8 vízmérő-leolvasó kollégából többet át kellett helyezniük más területre.

Markotán Tibor társasházkezelő az üggyel kapcsolatban azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy véleménye szerint a ritkább mérőleolvasás komoly veszélyeket rejt magában, különösen a társasházak vonatkozásában. Ugyanis egy rejtett, a talajszint fölött nem látható csőtörésből nagyon hamar több százezer forintos káruk keletkezhet a lakóközösségeknek – mint ahogy arra volt is már példa korábban. Ebben a helyzetben a fő vízmérők gyakoribb ellenőrzéséhez a társasházaknak többlet humán erőforrást kellene bevonni, amire azonban sem anyagi kapacitásuk, sem megfelelő szakemberük nincs. Ő úgy véli, hogy a szolgáltató feladata lenne valamiféle többletszolgáltatást nyújtani ez ügyben, amit a megfelelő költségteherrel finanszíroznának a lakóközösségek. A szakember hozzátette: a mellékmérők esetében társasházkezelőként ők a lakóktól havonta kérik be az adatokat, s szerinte indokolt volna a fő vízmérők havi ellenőrzése is.

- Azt gondolom, ilyen szituáció könnyen előállhatott az eddigi, negyedévenkénti leolvasási rendszerben is – válaszolta felvetésünkre Cziráki László. – Ezért fontos a vízmérők havi ellenőrzése, ami azonban a kormányrendelet szerint a felhasználó feladata. A törvényi szabályozás úgy szól: „A felhasználó a tulajdonában lévő házi ivóvíz- és szennyvízhálózatot, illetve a csatlakozó hálózat műszaki állapotát rendszeresen ellenőrzi és az észlelt hibák kijavításáról haladéktalanul gondoskodik.” Ezzel az esetleges meghibásodás időben felfedezhető és a nagyobb káresemény elhárítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában