Frissen Zalából

2021.04.13. 10:00

Terve van az üres házakkal Pördeföldének

A 62 lakosú településen az elmúlt időszakban az önkormányzati hivatal több funkciót is betöltő épületében végeztek jelentős felújítást, illetve egy látványos szelfipont is létesült a központban.

Korosa Titanilla

Horváth Józsefné polgármester számolt be a már megvalósult és tervezett munkákról.

– A Magyar falu programban útfelújításra nyertünk több mint 10 millió forintot – mondta. – Egy szakaszt még kőburkolat fedett a település belterületén, ezt aszfaltoztuk a támogatásból, valamint a vízelvezető árkokat is rendbe tettük. Nagyon örülünk az aszfaltos útnak, hiszen csapadékos időben már annyira sáros volt ez a szakasz, hogy az ott lakók autóval nem is mentek el a házukig, inkább megálltak a még aszfaltos részen. Tavaly szintén a faluprogramban nyertünk támogatást a hivatali épület fejlesztésére. Ebből új kazánt és fűtőtesteket szereltünk be, valamint megvalósult az épület külső szigetelése, illetve a tető is részben megújult. A héjazatot és több tartólécet is kicseréltünk. Emellett a belső tereket kifestettük, továbbá önerőből megújítottuk a konyhát: új burkolat és bútor, valamint gáztűzhely került ide. Összesen mintegy 15 millió forintot költöttünk el ezekre a munkálatokra. Idei terveink között szerepel, hogy pályázunk a temetőben parkoló és sétányok kialakítására, szeretnénk egy elhagyott ingatlant is megvenni és felújítani. Ezt a régi, kemencés épületet közösségi és turisztikai célokra használnánk. Hosszabb távon abban gondolkodunk, hogy megvásárolnánk a nem lakott házakat a faluban, és betelepülő fiatal családoknak adnánk el. Érdekesség, hogy Pördefölde fiatal falu, a legidősebb lakónk 75 éves, és 18 kiskorú él a faluban.

Horváth Józsefné polgármester a szelfipontként működő feliratnál Fotó: Korosa Titanilla

A település csinosítására is figyelnek, húsvét óta áll például a központban a felirat a falu nevével.

– A szelfipont helyén állt télen a betlehemünk, amit többen megnéztek, fotózkodtak is ott – tette hozzá a polgármester. – Egy helyi faipari vállalkozóval összefogva készült el a felirat, és a dekoráció évszak szerint, illetve az ünnepekhez igazodva változik majd. Sokaknak tetszik, húsvétkor is többen megálltak, megnézték. Jó helyen is van a központban, nem lehet elkerülni.

Horváth Józsefné elmondta még: többször osztottak védőmaszkot a településen, és egyéb eszközökkel is segítik a helyieket. A koronavírus eddig jórészt elkerülte a falut, ez idáig a polgármester az egyetlen, aki átesett a betegségen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában