Frissen Zalából

2021.04.08. 10:00

Megújul és új funkciót kap Semjénházán a volt paplak

Felújítják a dél-zalai településen a paplakot, melyben közösségi színteret alakítanak ki.

Horváth-Balogh Attila

A szakemberek a falazat felső szintjét egy magasságba hozták és lecserélték a tetőt is

Fotó: Szakony

A beruházás részleteiről Marton István tótszerdahelyi plébános számolt be lapunknak.

– Egykori biblikus professzorom, dr. Bognár Kapisztrán atya, ferences szerzetes szolgált itt, a lelkészségen három évtizeden át – bocsátotta előre István atya. – Semjénházán mindig lelkészség működött, önálló plébánia soha nem volt. Előbb Tótszentmártonhoz tartozott, most pedig Tótszerdahely a plébániaközpont, Semjénháza annak a fíliája. A rendszerváltáskor Kapisztrán atya (akinek a rendjét a kommunista hatalom szétkergette, de az egyház világi papként szerencsére alkalmazta) visszamehetett az újjáalakuló rendbe, a paplak pedig – mely körülbelül ötven évvel ezelőtt épült – megüresedett. Aztán az elődöm, Harangozó Vilmos atya (aki 1987-től 2006-ig szolgálta a híveket) szobával és vizesblokkal bővítette, de a bővített rész alacsonyabbra került, mint a meglévő épület. Emiatt az ingatlan a vápáknál, a hajlatoknál rendszeresen beázott. Hála Istennek, most sikerült a ház felújítására jelentős összeget nyernünk a Magyar falu program kere­tében.

A szakemberek a falazat felső szintjét egy magasságba hozták és lecserélték a tetőt is
Fotó: Szakony

Marton István jelezte: a falazat felső szintjét egy magasságba hozták fel és sor került a tető (úgy a tetőszerkezet, mint a héjazat) komplett cseréjére is.

– Haladunk tovább, fűtés-, vízvezeték- és villamoshálózat-korszerűsítést is végez a kivitelező – folytatta a munkálatok felsorolását a plébános. – Már megtörtént a falazat szükséges szakaszának szigetelése, s hátravan még a nyílászárók cseréje, a vakolatjavítás és a külső színezés.

Marton István plébános: Itt most minden rendben lesz

Marton István azt is elárulta: a beruházás megvalósításához közel 15 millió forintnyi támogatást nyertek, s eszközbeszerzésre (benne bútorok, konyhafelszerelések vásárlására) további 4,5 millió forintot fordíthatnak, ami nagy segítség.

– A lelkészség épülete a felújítás után közösségi térként működne tovább – szögezte le az atya. – Hittantáborokat szeretnénk rendezni benne, ezenkívül zarándokokat, csoportokat és családokat fogadnánk. Az ingatlan előtti teret az önkormányzat nagyon szépen kialakította, igazán esztétikus és komfortos körülményeket teremtve. A helyiekkel két évvel ezelőtt ünnepeltük a szomszédos templom építésének 20. évfordulóját, akkor sikerült önerőből átfestenünk annak nyílászáróit is. Így most itt minden rendben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában