Frissen Zalából

2021.04.13. 13:00

Kamerákkal őriznék meg a halakat Csesztregen

Elsődlegesen a halmegőrzés céljával telepít kamerarendszert a község szabadidőparkjában található, közel négyhektáros tó partjára a helyi horgászegyesület. A költségeket pályázati támogatásból teremtették elő.

Gyuricza Ferenc

Csondor Gyula, a civil szervezet elnöke kiemelte: idén több fejlesztés is várható, például fedett kiülőket is telepítenek a tópartra.

– Két alkalommal is sikeresen szerepeltünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain, először közel kétmillió, majd 300 ezer forintot nyertünk – mondta az elnök. – A kamerarendszert szeptemberig kell kiépíteni, a földmunkákat azonban szeretnénk úgy befejezni, hogy a strandszezon kezdetére a megbolygatott terület újbóli füvesítésével is végezzünk. A kiülőkből összesen nyolc készül, ezeket úgy helyezzük el a part különböző pontjain, hogy mind a horgászok, mind a szabadidőparkban sétálók, kirándulók is használni tudják majd azokat, de szükség esetén autóval is meg tudják őket közelíteni.

Tóth József pecázik a csesztregi tó partján Fotó: Gyuricza Ferenc

Csondor Gyula hozzátette: halmegőrzési, vagyonőrzési, valamint közbiztonsági céllal összesen négy kamerát helyeznek ki, ebből kettő a vegyes hasznosítású tó melletti terület pásztázására is alkalmas lesz. Úgy telepítik őket, hogy a közeli játszóteret is meg tudják figyelni segítségükkel.

– Most készítettük el ötéves halgazdálkodási tervünket, ebben többek között azt fogalmaztuk meg, hogy évente tíz mázsa pontyot telepítünk, s az általánosan megszokott harmadik nyaras egyedek mellett a horgászok örömére nagyobb példányokat is teszünk a tóba – tért rá a horgászattal kapcsolatos tervekre az elnök. – Idén szeretnénk három mázsa keszeggel és két mázsa süllővel is gyarapítani az állományt. Azt gondoljuk, ez elegendő lesz, hiszen nálunk a természetes szaporulat is jellemző, a keszegek évente két alkalommal is ívnak a tóban. Rendezvények terén viszont egyelőre nem látunk előre, hiszen alkalmazkodnunk kell a járványügyi szabályokhoz, Ha lesz lehetőség, szeretnénk versenyeket, akár pénzdíjasokat is tartani, de erről a későbbiekben kell döntenünk. Az mindenesetre jó hír a horgászoknak, hogy a kijárási korlátozás változása után már lehetőség lesz az esti harcsázásra is.

Csondor Gyula mindezeken túl egy fontos helyi szabálymódosításról is szólt. Mint mondotta, a direkt napijegyes horgászati lehetőséget a sajnálatosan előforduló visszaélések miatt kénytelenek voltak megszüntetni, ám az egyesület alapításának amúgy is az volt az elsődleges célja, hogy a helyben élő horgászok számára biztosítsanak lehetőséget szenvedélyük kiélésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában