Frissen Zalából

2021.04.12. 17:30

Hétszáz éve említették először – Jubileumi programokra készül Molnári vezetése

Idén ünnepelné első írásos említésének 700. évfordulóját a Mura menti település – amennyiben ezt a pandémia lehetővé teszi. Az első ciklusát töltő polgármester, Kósa János bizakodó.

Horváth-Balogh Attila

A volt iskolaépület, melynek felső szintjén turistaszállót alakítanak ki…

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

S nemcsak az évfordulós rendezvényeket, hanem a valamivel kevesebb, mint 700 lelkes község jövőjét illetően is. Mint mondta, a település, illetve a térség egésze számára a turizmus lehet a kitörési pont, lévén a Mura gyönyörű, érintetlen természeti környezettel várja az aktív turizmus híveit. Azonban egy-egy polgármester, vagy település szerinte önmagában nem lehet sikeres, csak az összefogás, a turisztikai kínálat csomagba szervezése hozhat fejlődést.

Kósa János polgármester nagy tervekkel indult el
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Ennek jegyében megkezdtük a turisztikai fejlesztések online népszerűsítését, amire a későbbiekben is nagy hangsúlyt fektetünk – mondta Kósa János polgármester. – A Mura- parton a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés után gyalogösvényt alakítottunk ki, továbbá felújítottuk a kenukikötő piknikező elemeit. Folytatjuk a volt iskolaépület saját forrásból történő felújítását, melynek alsó szintjén egy szociális foglalkoztató kapott helyet. Az épület felső szintjén pedig szobákat alakítottunk ki és rendeztünk be, szeretnénk a térségbe látogató aktív turistáknak (kerékpáron és kenun érkezőknek egyaránt) és természetesen, mindenki másnak színvonalas szálláslehetőséget kínálni. Nagy lehetőségek rejlenek a horgász-, vadász- és a bakancsos turizmusban is, ugyanakkor nyilvánvaló, ha minden polgármester csak a sajátját nézi e téren, akkor ez a vonal vakvágány lesz: vagy összefogunk, vagy elbukunk.

A volt iskolaépület, melynek felső szintjén turistaszállót alakítanak ki…
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A településvezető arról is beszélt: választási ígéreteiből már számos elem megvalósult, így például bevezették a kelengyepénzt, szülési támogatást 30 ezer forint összegben, elindították a falugondnoki szolgálatot és elkészítették a település Facebook-oldalát.

- A közterületek rendbetételének is nekiálltunk, parkosítást, fásítást végeztünk a faluközpontban a Molnári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, civilek, vállalkozók és más önkéntesek összefogásával. Kitisztítottuk a kenukikötőt, továbbá a Magyar falu program 8 millió forintos támogatásával kifestettük az óvodánkat és korszerűsítettük az udvart, illetve az intézmény játszóterét – árulta el.

…és a Molnári Testszépítő-Építő Egyesület új konditerme kapott helyet
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Kósa János hozzáfűzte még: saját forrásból felújították az óvoda tálalókonyháját, és szintén a Magyar falu programtól nyertek 8 millió forint támogatást a ravatalozó felújításához, a munkálatok nyáron kezdődnek. A tervek közt pedig a régi hivatal romos épületének helyreállítását, a szintén nagyon rossz állapotú leendő tájház megmentését, a járdák felújítását, a csapadékvíz-elvezetés rendezését említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában