múltidézés

2021.03.04. 10:00

Szabadtéri kiállítás nyílt Muraszemenyén a régi paraszti élet eszközeiből

Önszorgalomból, de a település önkormányzatával egyeztetve kezdett bele egy szabadtéri kiállítótér kialakításába a dél-zalai község egyik parkosított részén a II. Rákóczi Ferenc utcában élő Tóth Ferenc. A már nyugdíjaskorú férfi először egy régi prést helyezett el a területen.

Gyuricza Ferenc

Tóth Ferenc a szabadtéri kiállítóhelyen látható tárgyak egy részével Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindez még évekkel ezelőtt történt, a belévésett évszám szerint 1875-ben készült borászati eszközt egy aligvári településrészhez tartozó szőlőbirtokról mentette meg, majd újította fel, hiszen az eltelt közel másfél évszázad nyomai alaposan meglátszódtak már rajta. Jelenleg a hagyományos paraszti gazdálkodáshoz, a földműveléshez és a háztáji állattartáshoz tartozó régi eszközökkel gyarapítja a gyűjteményt.

Tóth Ferenc önkéntes munkájára a község polgármestere, Stropka Józsefné hívta fel a figyelmünket. Mint mondta: érdemes lenne afféle jó gyakorlatként vagy követendő példaként bemutatni a férfi tevékenységét. Tóth Ferenc ugyanis maga gondozza a családi házával szemközti parkosított részt, ő festette, kezelte le az abban található faszobrokat, s most új vállalkozásba fogott, amit szintén a faluközösség hasznára fordíthatnak.

Tóth Ferenc a szabadtéri kiállítóhelyen látható tárgyak egy részével Fotó: Gyuricza Ferenc

– Felállítottam egy fészert, ebbe szeretném elhelyezni az összegyűjtött eszközöket – mutatott körbe Tóth Ferenc, majd hozzátette: még nagyon az elején tart a gyűjtőmunkának, de többek között egy tehénvontatású szekér, annak kiegészítői, továbbá egy régi vaseke és egy boroshordó már kikerült a bemutatóhelyre. A végleges elrendezésükről akkor dönt, ha minden szükségesnek tartott eszköz a birtokában lesz. Emellett azt is tervezi, hogy a már említett prés fölé egy tetőt is ácsol, hogy megvédje az időjárás viszontagságaitól. A szabadtéri bemutatóhely kialakításával az a célja, hogy a turistáknak megmutassa, egykor milyen eszközökkel dolgoztak a zalai falvak lakói.

– Eddig teljesen egyedül csináltam mindent, mostanában kezdenek megkeresni a falubeliek – tette még hozzá Tóth Ferenc. – Többen mondták, nekik is vannak olyan szerszámaik vagy használati tárgyaik, amelyeket szintén felajánlanának, hogy még teljesebb legyen a gyűjtemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában