Szeretetet kapnak cserébe

2021.03.22. 11:30

Rászorulóknak segít a vonyarcvashegyi pár

Ha életünk váratlan fordulatot vesz, akkor gyakran mondjuk, fordulóponthoz érkeztünk. Megyeri János és Megyeriné Borovits Zsuzsanna életében ilyen fordulópont négy éve következett be, amikor Zsuzsi egy volt osztálytársának leégett a háza, és elhatározta, segít neki az újrakezdésben.

Kósa Tamás

Megyeri János és Megyeriné Borovits Zsuzsanna alapítványt hozott létre a rászorulóknak Fotó: ZH

Gyűjtést indított, és számára is meglepő volt, mennyien nyújtottak segítő kezet a felhívására. Nagyon sok embert ismert meg, amikor elvitték férjével a teherautónyi adományt a volt osztálytárs lakóhelyére, és saját szemükkel látták, mennyi rászoruló él a településen.

Ezért is hozták létre az Angyalka batyuja alapítványt, melynek célja a mélyszegénységben élő családok megsegítése és a segítségnyújtás egy-egy krízishelyzetben. Ebben most már a négy fiuk közül a legnagyobb, Bence is segít, s várhatóan a májusra várt kislány is követi idővel a jó példát.

– A megrendítő élmény hatására gondoltam úgy – mondja Zsuzsi –, hogy a nehéz körülmények között élő gyermekeknek decemberben szeretnék egy kis örömöt szerezni, nekik is jár az a csoda, amit a Mikulás vagy a karácsony ünnepe jelent. Így hát csomagok készültek, a férjem magára öltötte a mikulásruhát, és sok-sok házba vittünk kisebb ajándékokat. Örökre bennünk marad a kép, amikor egy nagy babát vittünk egy kislánynak, aki testvéreivel egy földes padlójú házban élt, játék nem volt sehol. Kiérve a házból utánunk futott, magához szorítva a babát és azt kérdezte: ugye jövőre is eljöttök? De szívesen emlékszünk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkére is, ahová tavaly 93 kisgyermeknek vittünk mikuláscsomagot. Tavaly decemberben jó néhány időshöz is eljutottunk, és mondhatom, egészen más érzés, amikor egy felnőtt kapja a segítséget. A zokogó néni és bácsi nem akarta elfogadni a csomagot, azt mondta, ő le tud feküdni korgó gyomorral is, vigyük inkább a gyerekeknek.

Megyeri János és Megyeriné Borovits Zsuzsanna alapítványt hozott
létre a rászorulóknak Fotó: ZH

– Hogyan találják meg önöket a rászorulók?

– A legtöbb esetben a helyi önkormányzatok segítségével vagy ismerősök által találnak meg bennünket. Mielőtt a segítségnyújtás elindul, utánajárok a segítséget kérő tényleges helyzetének. Adott esetben a védőnő, a jegyző, a helyi szociá­lis ellátó rendszer munkatársainak véleményét kérdezem meg. Az egyszeri segítségnyújtáson kívül, ha valakik igénylik és együttműködnek, hosszabb távon is segítünk. Gondolok itt arra, hogy munkát segítünk találni vagy az önfenn­tartás elindításában is támogatjuk a családokat oly módon, hogy most tavasztól napos csirkéket, palántát biztosítunk nekik. Ehhez bizonyos feltételeket kell elfogadniuk. Például azt, hogy a gyerekek rendszeresen járjanak iskolába (ehhez többnyire ruhát, cipőt, tanszert is biztosítunk), a portájuk tiszta legyen, illetve ahol családokról van szó, ott az apuka és/vagy az anyuka dolgozzon.

– Ahhoz, hogy adhassunk, a mi munkánk kevés, kellenek az adományok is. Általában tartós élelmiszerre és ruhára van szükség, de továbbítottunk már a családokhoz tisztítószereket, műszaki cikkeket és bútorokat is. Mindehhez szükség van arra a sok emberre, aki segít nekünk, adományaikat ezúton is köszönjük! Remélem, egy kicsit nekik is átadhatunk abból az érzésből, amiért mi dolgozunk: a gyermekek boldog arcának látványáért, a telefonhívásért egy kislánytól, hogy lennénk-e a keresztszülei?! Reményt adunk arra, hogy igenis lehet jobb az életük, és szeretetet kapunk cserébe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában