Frissen Zalából

2021.03.29. 06:50

Példaértékű! Nem kevés szemetet gyűjtöttek össze Zalaegerszegen

Közel 10 köbméter szemetet gyűjtöttek össze a volt Petőfi Sándor laktanya területén a Zala Különleges Mentők által szervezett környezettisztítási akcióban.

Jóna István, Fincza Zsuzsa

Horváth Péternek az egyesület alelnöke, Varga Tamás (balról) segít

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az egyesület tagjai régóta vesznek részt a vállalt mentési tevékenységeik mellett környezetvédelmi projektekben is. A Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület sikeresen indult a Tisztítsuk meg az Országot! pályázaton, amelyben az 1996-ban felszámolt megyeszékhelyi laktanya területén lévő sportpálya és az azt körülölelő erdős terület tisztítását tűzte ki célul.

Szombat délelőtt több mint ötvenen vettek részt a környezetvédelmi akcióban. Az egyesület tagjai mellett polgárőrök, a szakképzési centrum két rendészeti osztálya, valamint a Spartan Race Trainig Group tagjai segédkeztek.

Horváth Péternek az egyesület alelnöke, Varga Tamás (balról) segít
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az objektum takarítása körülbelül egy éve kezdődött meg a területek kijelölésével, a hulladéklerakatok megjelölésével, tudtuk meg Horváth Pétertől, az egyesület elnökétől.

– A közel 30 hektáros területen 5-8 fős csoportokra bontva, a munkavédelmi előírásoknak megfelelően, kézzel gyüjtötték az évek során felhalmozódott fém-, cserép- és üveghulladékot. Az akciót megelőzően az elburjánzott növényzettől tisztították meg a területet, majd úgynevezett közlekedőfolyosókat alakítottunk ki, amik a bozótokban megkönnyítették a szemétgyűjtést, a területre való bejutást – tájékoztatott Horváth Péter.

A rengeteg szemét között érdekes dolgok is előkerültek, különböző fémalkatrészek, régi honvédségi relikviák, valamint az egyik épület alagsorából több száz üveg korabeli Márka üdítőital is. Az elmúlt időszakban eddig körülbelül 40 köbméter szemetet gyűjtöttek össze, és konténerekben szállítottak el a Zala-Műllex Kft. segítségével. Reményeik szerint a következő időszak két-három tisztítási alkalmát követően már élhető és használható terület jöhet létre majd, ami sportolásra is alkalmas lehet.

Zalaegerszegen az Alsóerdő környékén és Gálafej-Vakaroshegyen is kétnapos köztisztasági akciót tartottak.

Marafai János, Nagy István, Szekeres András, Luki Győző és Bödör László nem állt meg a szemétszedéssel Gálafej lábánál Fotó: Fincza Zsuzsa

– Szombaton a Nimród Vadásztársaság tagjaival az Alsóerdőn olyan sok szétszórt hulladékot szedtünk össze, hogy nem fért bele az aranyoslapi parkolóban elhelyezett óriási konténerbe, így szállítottunk belőle a gálafeji Széna téren biztosított gyűjtőtartályba is. Már szombaton látszott, hogy nem lesz elég a két konténer, de megegyeztünk a hulladékszállító céggel, hogy a tárolók mellett akkurátusan összerakott limlomot is elszállítják – magyarázta Szilasi Gábor, a térség városházi képviselője.

Mi mással töltötték volna a virágvasárnapot a gálafeji és vakaroshegyi polgárok, mint szemétszedéssel? A központnak számító Széna téren az óraátállítás miatt kissé korainak tűnő reggel 9-kor már kesztyű- és szemetes­zsák-osztást tartott Szilasi Gábor mint a településrészi önkormányzat vezetője, Olasz Balázs, a Gálafej-Vakaroshegy Fejlődéséért Egyesület elnöke és Balatoni László, a helyi polgárőrség vezetője. Bizony, a gyűjtőkonténerben már nem sok szabad hely várta a környéken összeszedett kacatokat, pedig a polgárőrök csapata már tele szemeteszsákokkal megpakolt platójú kistraktorral érkezett a találkozóra. A hegyhát főutcáit ugyanis már szombaton végigjárták, így vasárnapra „csak” a környék maradt, persze így is volt bőven mit összeszedni. A polgárőrök a dombvonulat déli, a többiek az északi területét fürkészték végig, a két fuvaros, Goór Béla és Molnár István alig győzte összeszedni és elszállítani a megtelt szemeteszsákokat. A jelenleg 21 fős Gálafejhegy Polgárőr Egyesület 13 taggal, míg a „Fejlődésért” egyesület 30 fős tagságának mintegy fele vette ki részét a környezet megtisztításából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában