szenzációs régészeti lelet

2021.03.09. 17:30

Ötszáz éves miseruhát találtak a jáki Szent György-templomban

Újabb szenzációs régészeti leletre bukkantak a szakemberek a jáki Szent György-templomban zajló régészeti feltárások során, adta hírül a Szombathelyi Egyházmegye internetes oldala. Egy, a templomban eltemetett, feltehetően apát testét fedő miseruhát találtak. Az értékes leletet a közelmúltban mutatták be a sajtó képviselőinek.

ZH

A megdöbbentő épségben előkerült papi ornátust dr. Pap Ildikó régész mutatja

Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

A résztvevőket dr. Székely János megyés püspök köszöntötte, aki – a martinus.hu beszámolója szerint – örömét fejezte ki az újabb rendkívüli kincs megtalálása kapcsán. Elmondta, vélhetőleg egy ötszáz éves, Itáliában készült miseruha került elő, amely valószínűleg egy apát testét borította. A szombathelyi főpásztor hangsúlyozta, a kereszténység ősidők óta használ miseruhát, ünnepélyes liturgikus öltözetet. Már az ószövetségi szentírásban is olvashatjuk, hogy a papság hófehér alapon színesen díszített papi ruhában lépett az Isten színe elé, de ugyanezt láthatjuk az Újszövetségben is, például a menyeg­zős köntös esetében. Isten színe elé nem léphet az ember egyszerűen, bűnös, poros hétköznapi ruhájában. Föl kell öltenie a kegyelem ragyogó, hófehér ruháját, mondta Székely János. Ez volt az alapgondolat, ami a kereszténységet vezette, amikor a liturgikus ruhákat készítette. Hozzátette, a kazula eredete a római korba nyúlik vissza, a tunikára vették föl mint elegáns köpenyt. 633-ban a toledói zsinat mondta ki, hogy minden papnak kazulában, ünnepélyes miseruhában kell a szentmisét bemutatni.

A megdöbbentő épségben előkerült papi ornátust dr. Pap Ildikó régész mutatja
Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

A miseruha megtalálásának körülményeiről Pap Ildikó, az ásatásokat vezető régész beszélt a sajtótájékoztatón. A lelet jelentőségéről szólva elmondta, nem tudnak róla, hogy Magyarországon bármelyik templomból hasonló korú, állapotú és szépségű miseruha került volna elő ásatás következtében. A jáki templom főhajójában a főszentély előtt találták meg a régészek. A kutatók számítottak arra, hogy rangos világi személyek temetkezési helyére bukkannak, azonban arra már nem, hogy rangos egyházi személy sírja kerül felszínre. A régész elárulta, sajnos a most megtalált sír sem úszta meg a későbbi bolygatásokat: 16–18. századi temetkezések alkalmával bolygatták meg, azonban a miseruhát akkor nem vitték el, hanem összegöngyölve visszahelyezték a sírba. Így találták meg most a szakemberek a templom belsejében.

Semsey Réka, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze elmondta: a textília teljes egészében megmaradt. A miseruha előlapja díszítetlen volt, a hátlapja azonban nagyon díszes, hiszen a papok akkoriban még háttal miséztek, azt látták a hívek. A Jákon előkerült darab egy gránátalma mustrás (bársony), fém- és selyemfonallal hímzett szövet, amelynek színe piros vagy bordó lehetett. Teljes felületén lanszírozott bársonyról van szó, amelyet hurkokkal díszítettek. Semsey Réka szerint szinte biztos, hogy a 15. század utolsó negyedére datálható. Elhangzott, a miseruha középső sávján, az eddig feltárt részein püspök szentek láthatók. Valószínűleg a ruha másik oldalán is egy püspök szent található, míg a legalsó, egyelőre még rossz állapotban lévő részen feltételezéseik szerint Szent Péter apostol látható. Erre egy eddig felfedezett kulcsból következtetnek.

A most előkerült miseruhát restaurálását követően a jáki templom mellett épülő látogatóközpontban helyezik majd el. A tudósítás emlékeztet: a jáki Szent György-templomban hosszabb ideje tartó régészeti munka folyik. Nemrég kiderült, hogy a déli toronyban valószínűleg megtalálták az alapító Jáki Nagy Márton sírját és földi maradványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában