Koronavírus Zalában

2021.03.03. 10:44

Ortaháza polgármestere és alpolgármestere is javasolja az oltást

Az alig több mint 100 fős falu polgármestere Rácz József és az alpolgármester Belső József is átesett a koronavírus okozta betegségen. Mindketten 50-es éveikben járnak és azt javasolják, hogy mindenki oltassa be magát.

Korosa Titanilla

Rácz József egy hetet töltött kórházban

A polgármester még decemberben fertőzödött meg és egy hetet kórházban is töltött.

-Eddig lábon kihordtam az influenzát, nem voltam táppénzen, szedtem rá gyógyszert és kigyógyultam, de a koronavírus ledöntött a lábamról, nem kívánom ezt senkinek – mesélte két hónappal a megpróbáltatások után, már gyógyultan. – A CT vizsgálat azt mutatta, hogy kétoldali tüdőgyulladásom volt, illetve lépnagyobbodást és veseelégtelenséget is megállapítottak. Komolyan elgondolkodtam, hogy mi lesz ennek a vége. December elején kezdődött, a disznóvágáson már éreztem, hogy nem jó a körérzetem és egyre rosszabb lett. Fájdalmaim voltak, de akkor még epegörcsre gyanakodtam. Aztán egyre gyengébb lettem, de nem köhögtem, lázam sem volt, csak nagyon legyengültem, néhány lépés után már le kellett ülnöm. Majd december 24-én kiléptem a fürdőkádból és összeestem, akkor mentőt kellett hívni, bevittek a kórházban, teszteltek és kiderült, hogy megfertőződtem. Egy hetet töltöttem a kórházban, kaptam gyógyszereket, 31-én engedtek haza úgy, hogy még nem igazán volt jó a vérképem és közben leadtam 12 kilogrammot.

Rácz József egy hetet töltött kórházban

Azt mondja, nem tudja pontosan, hogyan, hol kaphatta el a vírust, de valószínűleg a karácsony előtt vásárlás során. Buszvezetőként dolgozik, a járműben, illetve otthon is nagyon odafigyeltek és figyelnek azóta is a fertőtlenítésre. Szorgalmasan szedte a javasolt vitaminokat is, mégis megtalálta a vírus.

-Miután hazajöttem egy hetet karanténban töltöttem, a családtól elzárva, majd még két hetet otthon, mire kezdtem jobban lenni – folytatta. – Február végén már rápróbáltam a kertásásra, de azért még nem megy úgy, mint előtte, könnyebben elfáradok.

Felesége, Ráczné Zvér Zsuzsanna azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy a nehéz helyzetben nemcsak a környezetük volt segítőkész, hanem az ellenőrzésre érkező rendőrök is, többször kérdezték, hogy van-e szükségük valamire, biztos, hogy jól vannak-e, jól esett, hogy volt, akire számíthattak.

Ezidőre az alpolgármester Belső József már átesett a betegségen.

-Én november végén, december elején voltam beteg, de jóval enyhébb tünetekkel megúsztam – mondta. – Olyan volt, mint egy erősebb influenza. Néhány napig volt lázam. Egy hétfőn éreztem,, hogy nem vagyok jól, otthon maradtam, kedden teszteltek, azon a héten pénteken lett meg a pozitív eredményem. Addigra, egy hét eltelte után kezdtem jobban lenni. A vírus legyengített, két hétig lábadoztam, mire vissza tudtam menni dolgozni.

Belső József enyhébb tünetekkel megúszta

Mindketten regisztráltak már a védőoltásra, de mint mondják, ha nem lettek volna betegek, akkor is beneveznek a vakcinára.

-A vejemnek olyan betegsége van, hogy amiatt nem kaphat oltást, ezért nekünk kötelességünk őt is védenünk – tette hozzá Belső József.

Arról is beszéltek, hogy előfordultak sajnos halálesetek az ismeretségi körben, illetve vírustagadó ismerőseik is megtapasztalták magukon, hogy a vírus bizony létezik, ezért nem mindegy, ki hogyan dönt. Mint mondták, nem tartanak a különböző vakcináktól, bármelyik vakcina jobb, mint maga a betegség, ezért bátorítanak mindenkit, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában