Koronavírus Zalában

2021.03.05. 17:30

Oltáskérdés: életünk fontos döntéseit mi akarjuk meghozni. De mi alapján?

Természetes emberi igény, hogy a kontrollt mindig magunknál tartsuk, fontos kérdésekben mi akarjuk a döntést meghozni, mondja dr. Gedeon Zoltán keszthelyi neurológus, pszichiáter, pszichoterapeuta, akinek az írásait csaknem fél éve tesszük közzé a zaol.hu oldalon. Történeteinek főszereplői egy-egy gyakori – bár sokszor fel nem ismert vagy nem kezelt – pszichiátriai betegséggel küzdenek. Máskor pszichológiai jelenségeket boncolgat a szerző, most pedig azt a kérdést, hogy mi alapján hozzuk meg a fontos döntéseket, például hogy beoltassuk magunkat a koronavírus ellen vagy sem. Főhősei kitalált személyek, élethelyzeteik azonban nagyon is valósak, jellemvonásaik, gondolkodásuk tipikus. Lássuk most Rezső és Béla vitáját.

Szabó Judit

Fotó: Shutterstock / illusztráció

 

Fotó: Shutterstock / illusztráció

– Szevasz Rezsőkém, mikor lesz kész?

– Van egy kis gond, Béla. Ezt így nem lehet elvinni, nem megy át. A befecskendezéssel van a baj. Ki kell cserélni a szelepeket.

– Miiiiiii? Az mennyi?

– Hát hat henger, hengerenként 85+áfa.

– Hatszázötven? Te viccelsz velem. Rezsőkém, én értem, hogy rosszul megy az üzlet, Covid, meg miegymás, de ne a régi haverokon hozd be az asszony ráncfelvarrását! Találj ki valamit, oldjuk meg okosban!

– Béla, én nem tudom, mi neked az okos, de szerintem az, ha kicseréljük. Tönkremegy a henger, aztán vicsoroghatsz, amikor tolod fölfelé az emelkedőn.

– Tudom én, Rezsőkém, ez a hivatalos falmelléki duma. Nem is mondhatsz mást. Jó szerelő ezt a szöveget nyomja. No, de más az elmélet, más a valóság.

– Nem erről van szó. Vannak jelei, ha elkopik a csúcsszelep. Minden márka leírja, mikor kell kicserélni. Mindenki rosszul tudja?

– Ne, ne, ne, ne, ne! Ez egy lobbi. Egyik cég se akar alárakni a másiknak. Mind ugyanazt mondja, így mindegyik jól jár.

– Jól jár? Elhasználódik, eltömődik a használatban. Ez fizika. Színtiszta fizika, semmi más. Az anyag tulajdonsága ilyen.

– Látom, neked is megmosták az agyadat. Te is ebből élsz, jó, hogy ezt mondod. Mi mást? Régen a fater verdája, pedig az jó szocialista módszerrel készült, elment 30 évig. Néha kicseréltük a szűrőt, a gyertyát, meg az aksit. Ezek százszor jobb kocsik, pont ezeket kell ennyit javítani, mi? Csak a lehúzásról szól a sztori.

– Te tudod, Béla, én hagyhatom. Kicsit kitisztítom, átmegy a műszakin, aztán ne engem okolj!

– Majd meglátom. Múlt hónapban a Ferit, meg a Tomit is így akarták levenni. Egyik se rakatott újat, majd megnézem, velük mi van, aztán ha gáz van, legfeljebb visszatérünk rá. Oké?

– Te vagy a főnök, te fizetsz.

Rezső ritkán szokta felhúzni magát, de most morogva ette az ételt. A műhely a családi ház része volt, a felesége nem dolgozott, Rezső délben csak befutott hozzá ebédelni.

– Nem komplett ez a Béla, megveszi a 15 éves luxusautót, de sóher költeni rá. Azt hiszi, én akarom lenyúlni. Nincs energiám vesződni vele.

– Lehet, hogy nem ért hozzá, de azért rendes ember. Többé-kevésbé barátok vagytok, nem lenne szabad hagynod, hogy hülyeséget csináljon! – Margit, a feleség, ritkán szólt bele Rezső munkájába, inkább csak meg szokta hallgatni, ha mégis szólt, azt érdemes volt megszívlelni.

– Csinálod itt nekem a lelkiismeret-furdalást, de oké, nem hagyom a vesztébe rohanni, szólok neki. Ez még veszélyes is lehet.

– Rezsőt megetetik ezzel a sok tudományos maszlaggal. Utánanéztem. Sportosabban kell vezetni, nagyobb gázfröccs, kitisztul az magától – ezt már Béla az esti sörözés közben meséli a Makk 7-esben, aztán bevágódik a sport cabrióba, és irány a főút. Ott a régi 7-es, szinte üres, mindenki az autópályán, lehet egy kicsit tolni neki. Amikor a Pityuék előtt megy el, rá is tenyerel a dudára, hadd lássák, ki a király.

Egy héttel később, péntek este is így volt. Vissza 5-be, duda, balra nézz, elöl lassú jármű, benne szőke liba, index nélkül kivág… És jön a kamion. Gázt neki, babám, repülj kicsikém, ne hagyd a bajban apucit! A kocsi mordul egyet, felbőg, szaggat, és áll. Azaz majdnem áll. A kamion jön.

– Cseszd meg, Rezső!

Fotó: Shutterstock / illusztráció

– Az oltásellenesség, hogy sokan kivárnak, megnézik, mi történik azokkal, akik beadatják az oltást, gyógyszerlobbis összeesküvés-elméleteket fantáziálnak, Béla logikáját követik – vont párhuzamot dr. Gedeon Zoltán. – Hozzáértés nélkül, saját ötletből, internetes információk alapján alakítanak ki véleményt olyasmiről, amihez nem elég a logika. A tárgyi tudás, a terület szakmai ismerete elengedhetetlen.

Dr. Gedeon Zoltán
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Természetes emberi igény persze, hogy a kontrollt mindig magunknál tartsuk, fontos, jelen esetben az életet érintő kérdésekben mi akarjuk a döntést meghozni – folytatta a főorvos. – Az oltóanyagokról szóló számos cikk, beszélgetés, tájékoztató hatása az elmúlt hónapokban sajnos visszájára fordult, mert olyan érzést keltett, hogy a laikusnak kell egészségügyi szakkérdésben dönteni. Aki sokat olvasott erről a témáról, úgy érezheti, minden jogalapja meg is van a döntésre, de ahogy az autószerelést, úgy a virológiát, immunológiát, infektológiát, gyógyszertant sem lehet gyorsan kitanulni. Ennek ellenére helyes, és jogos igény, hogy életünk döntései a mi kezünkben legyenek. De nem a szakmai kérdést kell megválaszolnunk, eldöntenünk, hanem azt, hogy kinek hiszünk. Megbízható szakembert kell találni – a választás a miénk! – és rábízni, hogy szakmai kérdésekben immár helyettünk döntsön. Ez a mi döntésünk, így kontrolláljuk mi a helyzetet! A mostani járvány esetén tájékozódási pont lehet, hogy nemzetiségtől, politikai pártállástól, nemtől, életkortól, beosztástól függetlenül a világ összes szakembere azon az állásponton van, hogy oltani kell! Az önjelölt szakemberek, a nyelvészet, vagy a mechanika doktorai, az egészségügy más területén dolgozók, vagy az állandó kétkedők, a mindent ellenzők véleménye egy ennyire konkrét szakkérdésben nem kompetens vélemény. Ha mi másképp gondoljuk, el kell gondolkoznunk azon, hogyan lehetséges az, hogy mindenki szembejön.

Sorozatunk korábbi részei:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/szeretod-van-mi-a-gyerek-meg-csak-uvolt-hat-ez-lenne-az-anyasag-4954279/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megoltek-az-anyamat-a-92-eves-mar-nem-szamit-embernek-4925680/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/soha-ne-bizz-meg-bennuk-az-emlekeink-atverhetnek-4901719/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/alexa-vetkozz-meddig-engedelmeskedunk-kritikatlanul-a-parancsnak-4880884/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-boldogsag-ajtaja-4819261/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szerelemrol-a-negyedik-piller-a-test-4799086/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-a-szerelemrol-mi-kell-az-igazihoz-4786762/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-egyszer-a-szerelemrol-az-ellentetek-valoban-vonzzak-egymast-4765111/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/jonny-szerencseje-avagy-a-covid-es-a-szerelem-4750963/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/akiket-hangok-utasitanak-4724776/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tivornyak-flortok-es-zuhanas-a-melybe-4669513/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyanakvo-onzo-eroszakos-es-akar-impotens-is-lehet-aki-sokat-iszik-4650403/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/megint-kiutotte-magat-a-meno-ugyved-4630633/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában