sokan keresték fel a vizeket

2021.03.17. 09:00

Megkezdődött a horgászszezon Zalában

A Kistolmácsi-víztározót és a Szentpéterföldei-tavat is megnyitotta szombaton a horgászok számára a vizek tulajdonosa és kezelője, a Zalaerdő Zrt.

Horváth-Balogh Attila

A Kistolmácsi-tározóba tavaly 3,5 tonna sudárponty is került

Fotó: ZH Archívum

Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója lapunknak elmondta: már sokan várták a szezonnyitást, és ez meg is látszott Kistolmácson. Az első horgásznapon sok horgász érkezett a víztározóhoz, elsősorban pontyra és keszegfélékre horgásztak sikerrel. Délelőtt a nagykanizsai rendőrkapitányság letenyei rendőrőrsének járőrei és az erdőgazdaság szakszemélyzete, halőre közös ellenőrzést végzett a tóparton.

A Kistolmácsi-tározóba tavaly 3,5 tonna sudárponty is került
Fotó: ZH Archívum

– A magyar lakosság széles rétegét fogja össze hazánk legnépszerűbb szabadidős tevékenysége, a horgászat, ezért az erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő tavak halállományának fejlesztésére – mondta a szakember. – A völgyzárógátas tavakban biztosítottak a természetes szaporodás feltételei, így a csuka, a fogassüllő és a harcsa, továbbá a keszegfélék eredményesen szaporodnak. Rendszeresen végzünk haltelepítéseket: legutóbb december 4-én került a kistolmácsi tározóba 3,5 tonna, a Szentpéterföldei-tóba pedig 2 tonna méretes, 1,5–2,5 kiló közötti pikkelyes sudárponty. Tavaly áprilisban csuka-, majd májusban süllőivadékokkal is gazdagítottuk tavainkat. Vizeink csúcsragadozója a fogassüllő, melyet 2020-ban az év halának választottak hazánkban. A tavak vízi növényzettel benőtt szegélyei, a belógó ágak, bokrok menti részek a csuka számára kedvezőek.

Ernszt Tamás hozzátette: a horgászrendben foglaltak betartásán felül a koronavírus-járvány okán elrendelt veszélyhelyzet időszakában még fokozottabb együttműködésre, óvatosságra kérik a horgászokat. A horgászat a március 22-ig terjedő időszakban egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 4 méter távolságot kell tartani. A horgászat során – a belterületek kivételével – nem kell maszkot viselni. Ugyan az idei horgászrend hetente egyszer, szombatról vasárnapra virradóan engedélyezi az éjszakai horgászatot, a kijárási tilalomra tekintettel jelenleg 19 és 6 óra között a horgászat tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában