beruházás

2021.03.05. 11:36

Letették a Zalaegerszegi Szent Család Óvoda új szárnyának alapkövét

Megújul és kibővül a megyeszékhelyi Szent Család Óvoda, a leendő intézmény alapkövét pénteken délelőtt helyezték el.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Mint az ünnepségen Kovácsné Ujj Andrea, az óvoda vezetője felidézte, 1994 szeptemberében nyitották meg kapuikat, majd a fenntartói szerepet a várostól 2011 szeptemberében vette át a Szombathelyi Egyházmegye. A megnyitás első esztendejében 43 gyermek járt ide, napjainkra már 105 főre gyarapodott a létszámuk, a régi épület pedig már bevégezte küldetését. Hosszú évek óta dédelgetett álmuk válik valóra a beruházással, tűnt ki szavaiból.

Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke áldja meg az alapkőbe helyezés előtt az időkapszulába kerülő tárgyakat, a szertartásban Stróber László apátplébános segédkezett. Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester beszédében egyebek mellett szólt arról is, hogy az egyházhoz kapcsolódó intézményeknél immár 13 milliárd forintot meghaladó beruházás valósult, valósul meg a városban.

Az óvoda fejlesztése kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, már példaként említik az országban Zalaegerszeget, látva az város által elért elért célokat.

A 2010-es kormányváltáskor az egyik legfontosabb cél a nemzet megerősítése volt, ami a családokon keresztül valósult meg, elsősorban a családtámogatások és a munkahelyek megerősítése révén. Ezt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós szögezte le beszédében. Szavai alátámasztására kiemelte, 2010-ben a munkanélküliség Zalaegerszegen 12 százalékon állt, most alig ennek a negyede. Az elmúlt évtizedben számos lépéssel segítette a kormány a családokat, a házasulókat, a gyermekvállalást. Eredménnyel, ezt mutatják a számok, mert ezen időszakban több mint 80 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, felére csökkent az abortuszoké, mutatott rá. Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt években támogatta az önkormányzati óvodák és bölcsődék építését, bővítését, és ugyanúgy támogatást nyújtott az egyházi fenntartású intézmények fejlesztéseihez. A zalaegerszegi Szent Család Óvodával kapcsolatban rámutatott: hármas összefogással, a város, a katolikus egyház és a kormány együttműködésével valósulhat meg a beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában