fejlesztés

2021.03.12. 14:00

Így néz ki majd a jövő kanizsai tudásközpontja, a science park

A városba tervezett science-parkban egyebek közt kutatási-oktatási központ, inkubációs központ, három robbanásbiztos laborépület, víztechnológiai laboratóriumok és kutatói apartmanház kap majd helyet – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken kiadott közleményében.

Horváth-Balogh Attila

 

A MOL és a Pannon Egyetem által alapított MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. (Körforgásos Gazdaság Tudományos és Innovációs Park) célja, hogy az egyetem tudásbázisára és a MOL menedzsment-, illetve szakmai tudására építve a körforgásos gazdaság európai innovációs- és kutatóközpontját építse fel. A 30 milliárd forint értékű fejlesztés keretében világszínvonalú kutatás-fejlesztési infrastruktúra jön létre Nagykanizsán és Veszprémben. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a beruházás azt példázza, hogy a kormány gazdaságfejlesztési stratégiája központi tudásipari szereplőkként számol a felsőoktatási intézményekkel.

A MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. tervezett kutatás-fejlesztési és hasznosítási projektjei a körforgásos hulladékgazdálkodásra, a megújuló energiákra, például a hidrogéngazdaságra, az akkumulátorok újrahasznosítására, a széndioxid hasznosításra, valamint a fenntartható vízgazdálkodásra összpontosítanak.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő kiemelte: a példaértékű beruházás a MOL-nál és a városban 20 éve működő egyetemi kampusznál felhalmozott tudásra alapoz, amely kutatásokat és kutatókat vonz a városba.

Világi Oszkár, a MOL-csoport ügyvezető igazgatója elmondta: Kanizsán a jövő tudásbázisát teremtik meg; a MOL a következő öt évben 310 milliárd forintot költ a körforgásos gazdaság fellendítésére.

A projektcég a dél-zalai városban mintegy 18.000 négyzetméteren építi fel a kutatóintézet új létesítményeit (kutatási-oktatási központ, inkubációs központ, három robbanásbiztos laborépület, víztechnológiai laboratóriumok és kutatói apartmanház), Veszprémben pedig további beruházásokat valósít meg.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta: a MOL és a Pannon Egyetem között már több mint hét évtizede fennálló, eddig is számos jelentős innovációs eredményt hozó kutatás-fejlesztési együttműködésük e kezdeményezéssel szintet lép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában