intő jelek

2021.03.15. 11:30

Így kerülhető el a kutyatámadás – szabályok, amelyeket érdemes betartani

Soha nem szabad megfeledkezniük arról a gazdáknak, hogy az ebek ösztönlények.

Nagy Emese/haon.hu

Forrás: Shutterstock

A kutyatámadások mindig is borzolták a kedélyeket, főleg akkor, ha egy védtelen gyermek vagy egy idősebb ember az áldozat. Nap mint nap találkozunk az utakon kóbor állatokkal, viszont nem csak egy idegen ebnek eshetünk áldozatául, ugyanúgy megtörténhet a baj „házon belül” is – ezért is kerestük fel Nagy Annamáriát, a Debreceni Kutyaiskola vezetőjét, akitől arra voltunk kíváncsiak, hogyan előzhetjük meg a tragédiát, gyermekünket magára hagyhatjuk-e a család kedvencével, illetve mi a helyes magatartás, amit egy támadó négylábúval szemben tanúsítsunk – írja a haon.hu.

„Semmiképpen sem szabad tizenkét éven aluli gyermeket egyedül hagyni egy négylábúval, még akkor sem, ha az a család kedvence”

– hívta fel a figyelmet Nagy Annamária, a Debreceni Kutyaiskola vezetője a Napló érdeklődésére. – A támadásokat nem kötném feltétlenül fajtához, hiszen bármelyikről legyen is szó, épp ugyanannyi egyed képes egy adott fajon belül odajutni, hogy agresszivitásra legyen hajlama, mint amennyiből család- és gyermekszerető állat válik.

– Napjainkban a kutyák társállatok, családtagként vannak jelen, ami alapvetően nehezíti a gazdák azon felismerését, hogy belássák, valami gond van a négylábúval.

„Soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ebek ösztönlények – ezen semmi nem változtathat.”

– A kutyatámadásnak minden esetben vannak előzményei, amit egyébként észreveszünk, csak éppen nem úgy reagálunk rá, ahogyan azt kellene: cukinak vélt fotókat, videókat osztunk meg a közösségi oldalainkon – amelyeken a kedvencünk éppen vicsorog, morog és így tovább – ismertette a Napló érdeklődésére.

A felnőtt jelenléte fontos

A szakember úgy véli, sokszor elfelejtjük, hogy a kutyák nem emberek, hanem állatok. A családtagnak számító eb viselkedését emberi tulajdonságokkal ruházzák fel: a gyermek átöleli a kutyust, az vicsorog – az állatbarátok szerint ez azt jelenti, hogy mosolyog a négylábú, pedig ilyen egyáltalán nincs is.

„Nem az a baj, hogy a házőrző társállatként van jelen a családban, hanem az, hogy elfelejtjük: viselkedésével jelzi a szándékait, érzéseit.”

– Sajnos sokszor van, hogy a gazdák nem tudnak „olvasni” a jelekből, akkor szoktak adódni nem kívánt meglepetések. A konkrét támadást, harapást mindig megelőzi például az odakapás, az emberre való rámorgás: emberi érintésre merev, feszült testtartást tanúsít a négylábú. Ha a kutyák nem akarnak konfrontálódni, akkor azt ásítással, szájnyalással, a fej elfordításával jelzik. Ha a megfelelő jeleket nem vesszük észre, és ennek ellenére is hagyjuk, hogy a gyermekünk megzavarja az állatot, akkor sajnos megtörténhet a baj, mivel sarokba szorítva érezheti magát – mondta.

Fel kell ismernünk, ha nem tudjuk irányítani a négylábút, ha nem hallgat ránk: ha nem tudjuk kulturáltan sétáltatni, ha elengedjük az udvaron, majd azonnali szóra nem tudjuk behívni, illetve ha játék közben nem vagyunk képesek irányítani. – A szülő, felnőtt jelenléte nagyon fontos, soha ne hagyjunk egy tizenkét éven aluli gyermeket kettesben egy házi kedvenccel, még akkor sem, ha családtag vagy képzett eb – mert az minden esetben ösztönösen fog reagálni. Mindemellett tudjuk, létezik kiegyensúlyozott kapcsolat kutya és gyermek között, azonban a kezdő kutyatartóknak mindenképpen javasolnám, hogy a nevelésbe vonjanak be szakembert – figyelmeztetett.

Bisteyné Magdolna, a Pacsi Kutyamenhely Alapítvány önkéntese naponta találkozik kóbor állatokkal, illetve az sem ritka, hogy a kutyát a gazdájától kell a menhelyre szállítani – éppen ezért érdeklődtünk, mit gondol a hazai állattartásról, valamint milyen gyakran találkozik agresszív négylábúval.

„Mindig figyelnünk kell a kutyának a testtartását. Csak az menjen közel egy idegen állathoz, aki tudja, hogyan kell közeledni felé. Hiszen az ebek megérzik, ha bizalommal, segítő szándékkal nyitunk feléjük, viszont azt is, ha bántó céllal.”

– Fontosnak tartom, hogy a szülők megtanítsák a gyermekekkel, mi a teendő akkor, ha az utcán találkoznak háziállattal, miként lépjenek fel vele szemben: semmiképpen ne szaladjanak el – ebben a helyzetben az eb szinte biztosan utánuk ered. Elengedhetetlen a határozott fellépés, viszont ez nem azt jelenti, hogy agresszívan kell viselkednünk; semmiképpen ne mutassuk, hogy bepánikoltunk, félünk, mert azt biztosan megérzik – tanácsolta a Napló kérésére.

A kiemelt képünk illusztráció.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/bulvar-celeb/hazai-bulvar-celeb/kutyak-marcangoltak-meg-egy-3-eves-gyermeket-a-kisfiut-mentohelikopterrel-vittek-korhazba-5007013/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában