Frissen Zalából

2021.03.26. 17:30

Hímzett a címer a Matasz új kabátain

Apró, de fontos előrelépés ebben a vészterhes időben, hogy gyarapodott a felszerelésünk. Ezúttal egyesületünk címerével díszített kabáttal láthatjuk el tagságunkat – osztotta meg örömüket Makkos István ny. honvéd őrnagy, a Matasz zalai elnöke

Fincza Zsuzsa

A tartalékosoknak is fontos az egységes megjelenés. Makkos István őrnagy (a képen jobbra) és Gyürüsi Sándor törzszászlós büszkén mutatja a szervezet új, címeres öltözékét Fotók: Fincza Zsuzsa

- A Magyar Honvédség képviseletében végzett feladataink ellátása és nem utolsósorban a nemzetközi kapcsolataink okán is fontos a közösségünk egységes megjelenése – magyarázta Makkos őrnagy, hozzátéve, hogy mostantól a már meglévő nyári viselet mellett a hidegebb időkben is rendelkezésükre áll az egyforma öltözet, ami ugyan nem egyenruha, mégis szemmel láthatóan jelzi a hovatartozásukat. – Köszönet illeti a támogatásért a Zala Megyei Védelmi Bizottságot – hangsúlyozta -, a kapott összeggel ki tudtuk egészíteni a forintjainkat, így a megvásárolt kabátokra rá tudtuk hímeztetni a Magyar Tartalékosok Szövetsége címerét és megyénk nevét.

A tartalékosoknak is fontos az egységes megjelenés. Makkos István őrnagy (a képen jobbra) és Gyürüsi Sándor törzszászlós büszkén mutatja a szervezet új, címeres öltözékét Fotók: Fincza Zsuzsa

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Közhasznú Egyesülete (Matasz) civil szervezet, bár pártoktól független és nem folytat politikai tevékenységet, de természetszerűen kötődik a katonasághoz, önkéntes alapon a védelmi igazgatás által koordináltan részt vállal a honvédelemmel kapcsolatos feladatokból, egyfajta híd a honvédség és a társadalom között, erősítve az állampolgárok önkéntes részvételét a honvédelemben.

- 2000-ben vetődött föl az ötlet, hogy a NATO mintájára hazánkban is legyen a honvédségnek tartalékos szervezete. 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium felkérésére megalakult az országos önkéntes közhasznú szervezet azzal a céllal, hogy egységbe tömörítse a tartalékos katonákat, a honvédelem iránt érdeklődőket, szervezze a továbbképzésüket, képviselje az érdekeiket itthon és a NATO tartalékos szervezeteiben. 2001-ben 15 fővel megalakult a zalai szervezet is, amelynek 10 éve vagyok a vezetője, s büszkén mondhatom, hogy a taglétszám 55 főre gyarapodott. Színes, érdekes programjaink az elmúlt egy évben sajnos nagyon megcsappantak. Május 21-én, a Magyar Honvédelem napján a hagyományos nagyszabású ünnepség helyett a veszélyhelyzetben előírt szabályokat betartva, szerény körülmények között, de megkoszorúztuk Püspöky Grácián Pusztaszentlászló-Válickapusztán lévő síremlékét, ősszel pedig, még a szigorítások előtt részt vettünk a Baranya megyei Szentlőrincen egy légpuskalövészeten – a többi rendezvényünk sajnos elmaradt.

A Matasz hímzett címere és a Zala megye felirat

Nemzetközi kapcsolataik is már több mint egy éve csak a virtuális térben bonyolódnak, a Horvát Tiszti Szövetség koprivnicai egységének képviselőivel és a németországi Steinfeld Hausen tartalékos katonai szervezetének tagjaival telefonos és online összeköttetésben állnak, hiszen a találkozókat, a kölcsönös tapasztalatcserét, az egymás rendezvényein való részvételt a jövőben is folytatni kívánják.

- Tagságunk érdeklődését kielégítendő, szövetkeztünk a zalaegerszegi Polgári Lövész Egylettel, s a járványveszély elmúltával az Ebergényi úti Sportlőtéren lehetőségünk lesz majd gyakorolni a lövészetet, és esetleg részt vehetünk majd versenyeken is. Nagy tervünk, hogy a megyei védelmi bizottság és a zalai Hadkiegészítő és Toborzó Iroda által a középiskolások számára szervezett népszerű Göcsej harci túra, valamint a megyei védelmi bizottság által bonyolított fergeteges sikerű Hibrid Honvédelmi Verseny mintájára az általános iskola felső tagozatos diákjai bevonásával honvédelmi versenyeket rendezünk. Helyszínként Pusztaszentlászlón a tó környékét néztük ki, Kaj István polgármesterrel már meg is egyeztünk, sajnos a járványveszély áthúzta a számításainkat, de reméljük, nem véglegesen.

- Bízunk benne, hogy a második félévtől már rendszeresen találkozhatunk személyesen is a tagtársainkkal – jegyezte meg Gyürüsi Sándor törzszászlós, a zalaegerszegi Hadkiegészítő és Toborzó Iroda érdekvédelmi beosztott zászlósa, aki tagja a tartalékos közösségnek is, és már nagyon hiányolja a tapasztalt bajtársakkal megtett szakmai kirándulásokat, tanulmányutakat, laktanya-látogatásokat úgy idehaza, mint a külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában