Frissen Zalából

2021.03.27. 07:00

Fontos az egyházi épületek állagmegóvása

Hat zalai szervezet szerepelt sikeresen azon az örökségvédelmi pályázaton, amelyet egyházi tulajdonban lévő épületek felújítására és megóvására hirdetett meg még 2020 szeptemberében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága.

Gyuricza Ferenc

A zalaszentmihályi Szent Mihály-templom homlokzati felújítása is megvalósulhat Fotók: Gyuricza

A program elsődleges célja azon egyházi hitéleti célú ingatlanok, köztük a turisztikai szempontból is jelentős templomok védelme, felújítása vagy bővítése, amelyeket az elmúlt évtizedekben – főként a 20. század második felében – elhanyagoltak, s emiatt állaguk kisebb-nagyobb mértékben leromlott. Az elnyerhető támogatás összege egymillió forinttól 15 millió forintig terjedt, a kiírás szerint önerő nem szükségeltetett hozzá, de amennyiben egyéb forrást – például a hívek adományai révén – tudnak hozzá biztosítani a kedvezményezettek, úgy további munkálatokkal is kiegészíthetők a pályázatban megjelölt célok.

A zalaszentmihályi Szent Mihály-templom homlokzati felújítása is megvalósulhat Fotók: Gyuricza

A benyújtott pályázatok elbírálásáról a minap tett közzé tájékoztatót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A döntési lista alapján az államtitkárság 92 igénylő kérelmét támogatta, ebből hat a Zala megyében megvalósítandó projekt. Egyházi tulajdonú épület felújítási munkái jogcímen a söjtöri római katolikus egyházközség 15 millió forintot nyert, ezt az összeget – mint Sághegyi Gellért söjtöri plébánostól megtudtuk – a pusztamagyaródi templom felújítására kívánják fordítani.

Sághegyi Gellért söjtöri plébános

– A pusztamagyaródi, igencsak rossz állapotban lévő műemlék templom tetőzetének felújítása már megkezdődött a püspökség támogatásával, illetve saját erő biztosításával, ezt szeretnénk a torony helyreállításával folytatni – foglalta össze a tervezett munkálatokat Sághegyi Gellért. – Szükség lesz többek között a kupolaszerkezet helyreállítására és a torony külső vakolatának javítására, újrafestésére, erre nyertük a 15 millió forintot. A felújítási munkálatokat szeretnénk ez évben megkezdeni, ehhez már készülnek a konkrét kiviteli tervek, de még egyeztetni kell a műemlékvédelmi hatósággal is.

Szintén 15 millió forintot kapott a gáborjánházi római katolikus egyházközség, mely a hetési település 1927 és 1934 között emelt temploma tetőszerkezetének felújítására igényelte a támogatást. Lendvai Zoltán János plébános lapunknak elmondta: az épület beázik, ezért nem halogatható a tetőhéjalás hibáinak kijavítása, de az elnyert támogatás nagyságrendjének köszönhetően jut pénz a homlokzat megújítására is. A plébános azt is hozzátette: Gáborjánháza temploma szimbolikus épület, hiszen Zala vármegye összefogásával, illetve Esterházy Pál herceg pénzbeli támogatásával emelték, miután a trianoni békediktátum után a Hetés lakói templom nélkül maradtak.

A pákai római katolikus egyházközség az 1936-ban emelt, Szent Adorján nevét viselő, neoromán stílusú lispeszentadorjáni templom fel­újítására kérte a támogatást. Németh Csaba plébános arról tájékoztatta lapunkat, hogy bár nagyobb összeget igényeltek, de mintegy kilencmillió forintot kaptak, amit szeretnének a hívek adományaival kiegészíteni.

– A pályázaton elnyert összeget a nyílászárók cseréjére kívánjuk fordítani – részletezte a plébános. – A templomon 14 ablak, valamint egy nagyobb méretű bejárati ajtó található, az előzetes számítások szerint a kilencmillió forint ezek cseréjét és az azzal együtt járó munkálatokat teszi lehetővé.

A fentieken túl a zalaszentmihályi római katolikus plébánia 15 millió forintot nyert a Szent Mihály-templom homlokzati felújítására és teljes gépészeti korszerűsítésére, s ugyancsak 15 millió forintot kap a keszthelyi református egyházközség a helyi védelem alatt álló keszthelyi református templom tornyának felújítására. A hatodik nyertes zalai pályázó a zalaapáti római katolikus plébánia volt, amely a tájékoztató szerint az esztergályhorváti templom falainak vízszigetelésére, valamint teljes körű helyreállítására fordíthat valamivel több mint 9,8 millió forintot.

A felújítási programokat legkésőbb 2022. május 31-ig kell befejezniük az érintet­teknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában