Koronavírus Zalában

2021.03.06. 07:00

Feltételekkel, de nyitva maradnak a templomok

A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért azok továbbra is nyitva maradnak a hívek előtt – áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken kiadott közleményében. Ám csak feltételekkel látogathatók.

Gyuricza Ferenc

A húsvéti szertartásokról később döntenek Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A magyarországi katolikus egyház vezető testülete ezzel a kormány által bejelentett járványügyi intézkedésekre reagált. A közleményben úgy fogalmaznak: nyilvános istentiszteletek továbbra is végezhetőek, ám csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban, s az illetékes ordinárius rendelkezése szerint. Ez azt jelenti, hogy a részletekbe menő szabályozásokról az egyházmegyék főpásztorai vagy a jogban velük egyenlő elbírálás alá eső személyek döntenek, akik a koronavírussal való megfertőződés elkerülése érdekében az idős korú, krónikus betegséggel küzdő, vagy gyengébb immunrendszerű híveknek megadhatják például a vasárnapi szentmisén való személyes részvételi kötelezettség alóli felmentést. Ezzel eddig is éltek az érsekek és megyéspüspökök.

A húsvéti szertartásokról később döntenek Illusztráció: Shutterstock

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezése szerint a veszélyhelyzet idején a szentmiséken, egyházi rendezvényeken, szentségkiszolgáltatásokban még fokozottabban kell követni a járványügyi előírásokat, így a maszkviselési kötelezettséget, a védőtávolság fenntartását, az áldoztatás rendjében alkalmazott módosításokat, továbbá a fertőtlenítőszerek használatát is. Az egyházi testület arról is tájékoztatta a híveket, hogy a katolikus egyház legnagyobb ünnepének számító húsvéthoz kötődő templomi szertartásokról, azok megtartásáról, az esetleges létszámkorlátokról később határoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában