Alfa, a pikkelyes óriás

2021.03.17. 15:13

A hétvégén újra bebizonyította a Csónakázó-tó, hogy méltó a figyelemre

Jelentős számú és rekord súlyú fogások szereztek szép élményt két elszánt pecásnak hétvégén a Csónakázó-tavon.

Horváth-Balogh Attila

Pacsa Zoltán a tórekorder tőponttyal, amely közel 21 kilós, de várhatóan tovább gyarapodik

Az idei év egyik örömteli tapasztalata, hogy egyre több pecás választja kedvtelése helyszínéül a nagykanizsai Csónakázó-tavat. Mint azt Szépligeti Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület elnöke summázza: hétvégente benépesül a vízpart.

- A horgásztársadalom meglehetősen összetett, szinte minden szakág szerelmese megtalálható a parton – mondta az elnök. – A bojlis pecások azonban már a felszerelésükről és a ruházatukról felismerhetők. A tó élővilágához, környezetéhez való viszonyuk, ahogy bánnak a megfogott halakkal, kitartásuk mindig meghozza a várt eredményt. De még közülük is csak az igazán szerencséseknek adatik meg, hogy kapitális példány akad a horgukra. Ez ezen a hétvégén a nagykanizsai Paulin Zoltánnak és Pacsa Zoltánnak sikerült. Ők ketten jól ismerik már Nagykanizsa gyöngyszemét, a Csónakázó-tavat, ennek köszönhetően minden alkalommal szebbnél szebb példányokkal kápráztatják el sporttársaikat. Így volt ez a mögöttünk hagyott hétvégén is.

Pacsa Zoltán a tórekorder tőponttyal, amely közel 21 kilós, de várhatóan tovább gyarapodik
A bojlis pecások már a felszerelésükről és a ruházatukról felismerhetők
Fotó: ZH Archívum

Mint megtudtuk, szombaton Paulin Zoltán csaknem 11 darab, gyönyörűbbnél gyönyörűbb kifogott hallal „szelfizhetett” a parton – természetesen, sporthorgászhoz méltón valamennyit visszaengedte a vízbe. Vasárnap pedig – amikor erős szél és hideg eső borzolta a kedélyeket, no meg a Csónakázó-tó vízfelületét – Pacsa Zoltán kitartását a tó életre szóló élménnyel jutalmazta. A férfinak ugyanis a tó történetének legnagyobb, 20,85 kilogrammos tőpontyát sikerült kifognia. Hal és horgász mostani találkozása azonban nem az első volt, hiszen tavaly decemberben egyszer már sikerült horogra akasztania az óriási pikkelyest, mely akkor kereken 20 kilogrammot nyomott. A horgászvíz legnagyobb kifogott tőpontya az „Alfa” nevet kapta.

Paulin Zoltánnak is szép, méretes potykákat sikerült horogra akasztani

- A nagytestű kifogott pontyok információt is adhatnak a horgászoknak és a halgazdálkodónak egyaránt – közölte Szépligeti Ferenc. – A külsőségek alapján ugyanis megállapítható, hogy a hal hogyan érzi magát az adott vízterületen. Elegendő táplálék van-e számára, megfelelő méretű élettér áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy kapitális testsúlyt érjen el. Különösen szerencsés, ha egy halat kétszer sikerül megfogni, mert a mérhető súlykülönbség lényeges visszajelzés. Megelégedéssel fogadtuk, hogy az eltelt 4 hónap alatt, a téli időszakban 85 dekagrammal növekedett a hal, mely várhatóan tovább fog gyarapodni. Láthatóan jól érzi magát a Csónakázó-tóban...

- A hosszú hétvégén 2 alkalmas nappali horgászatot terveztünk Paulin Zoltán társammal – árulta el Pacsa Zoltán. – Az első napon már rendkívüli érdeklődést tapasztaltunk a halak részéről. Paulin Zoltán már az első nap 11 ponttyal tudott a fényképezőgép elé állni. A kijárási korlátozás este 7-kor félbeszakította a horgászatunkat, de az etetés megalapozta a következő napot is. Vasárnap reggel 6 órakor már csak egyedül tértem vissza a partra és folytattam az előző napon jól működő taktikát. Az időjárás már kevésbé volt kegyes hozzám, de kitartásomat meghálálta a 13:30-kor jelentkező kapás. A fárasztás kezdetekor egyértelmű volt számomra, hogy igen nagytestű hallal van dolgom. A szakadó esőben közel negyedórás fárasztás után láttam meg először a halat a part előtt. Ekkor még nem tudtam, hogy ismerőssel találkoztam, az viszont egyértelműen látszott, hogy a testsúlya 20 kilogramm körüli lehet. A partra emelés után a mérlegelés hozta meg számomra az igazi örömöt. Életre szóló élményt kaptam a tótól!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában