átköltöztették

2021.02.11. 14:00

Új helyre került Szent István szobra Muraszemenyén

Új helyre, a falu központjába került át az a Szent István királyt ábrázoló faszobor, amelyet még az államalapítás millenniumára készített a Letenyén élő Boa Endre. Az áttelepítést felújítási munkálatok előzték meg.

Gyuricza Ferenc

A szobor Boa Endre alkotása

Fotó: Gyuricza Ferenc

Boa Endre alkotása korábban a falu egyik eldugott pontján, egy kisebb közparkban volt látható. Stropka Józsefné polgármester szerint a mostani elhelyezésével méltóbb körülményeket biztosítanak számára, hiszen a szobor a templom, az önkormányzati hivatal és az IKSZT szomszédságában áll, ahol könnyen körbejárható, minden oldalról jól szemügyre vehető. A szobor közvetlen környezetét térburkolattal látták el, pihenőpadokat helyeztek ki mellé, tavasszal pedig a parkosítást is elvégzik. Akárcsak a betontalapzat díszkövezését, amit egy helyi szakember ajánlott fel.

A szobor Boa Endre alkotása
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az áthelyezés gondolata annak kapcsán merült fel, hogy az eltelt évek alatt időszerűvé vált a szobor felújítása – magyarázta a polgármester. – Sajnos az idők során hosszanti repedések keletkeztek rajta, talapzatát rovarok kezdték ki, és felületkezelésre is szükség volt. Ezeket a munkákat maga Boa Endre végezte el már az elmúlt esztendő legvégén. Az alkotó a szobor saját anyagából kipótolta a repedéseket, illetve a talapzat sérült részét is levágta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában