Zeginfó

2021.02.16. 11:30

Több magánerős ingatlanberuházás folyik Zalaegerszegen

A Kovács Károly Városépítő Program keretében 2024-ig a városban közel száz helyszínen újulnak meg, vagy épülnek utak, járdák, parkolók 15 milliárd forintos állami támogatással.

Szabó Judit

Magánerős fejlesztés a Kisherceg társasház is, amely hamarosan elkészül

Fotó: Pezzetta

Erről is beszámolt Balaicz Zoltán a legutóbbi Zeginfón, amelyen azokat a döntéseket ismertette, melyeket a veszélyhelyzetben a közgyűlés helyett, a frakciókkal folytatott egyeztetés után hozott meg. Mint közölte, a Kovács Károly Városépítő Program első csomagjában a következő fejlesztéseket tervezik.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház melletti Baross ligetben lévő 52 férőhelyes parkoló mellett további 48 parkolóhely épül, 100 férőhelyesre bővítve azt. A Vizslaparki út és a Platán sor kereszteződésében 19 új parkolóhely épül. A Várkör utcában, a börtön háta mögötti parkoló melletti, még meglévő házak tulajdonba vétele után, azok helyén szintén jelentős számú új parkolóhelyet alakítanak ki.

A Jákum utca északi részén szintén új várakozóhelyek létesülnek. (Egyébként a térségben, egy másik beruházás, a Modern Városok Program keretében, a stadion és a Batthyány utca között, a volt Galamb utca helyén is készül egy száz férőhelyes parkoló.) A Flórián utca déli végében ugyancsak új várakozóhelyek lesznek, a Baross Gábor utcában pedig 50 férőhelyes parkoló megépítésére nyílik lehetőség.

Megvalósul a Kikelet utca kikötése a Hosszú-Jánka utcára. Az Azáleás utca szabályozásával megnyílt a lehetőség újabb magánberuházásokra, a Kossuth Lajos utca 43. alatti ingatlan szabályozásával pedig lehetővé vált a rendőrség melletti, eddig üresen álló terület beépítése. Az Izzó utca szabályozásával gazdaságfejlesztési bővítést lehet megvalósítani. A Csillagvölgyi utca szabályozásával folytatódhat a társasházépítési folyamat. A Rozmaring utcában szintén új otthonteremtési projektek indulhatnak. A Barka utca szabályozása lehetővé teszi az iparcsarnok bővítését.

Magánerős fejlesztés a Kisherceg társasház is, amely hamarosan elkészül
Fotó: Pezzetta

Balaicz Zoltán egy új Facebook-posztjában a városban zajló számos magánerős lakásépítést is sorra vette, jelezve, hogy a járvány miatti gazdasági világválság ellenére Zalaegerszegen stabil maradt a gazdaság.

Döntés született az avar és kerti hulladék égetésének szabályozásáról is. Az önkormányzat kivette a közösségi együttélésről szóló rendeletéből a kerti hulladék égetéséről szóló rendelkezéseket, mert a kérdést országosan rendezték. A zalaegerszegi rendelet eddig – korlátozásokkal – lehetővé tette a kerti zöldhulladék és avar égetését a város bizonyos területein. A levegő védelméről szóló 306/2010 (XII.23.) kormányrendelet azonban országosan, mindenütt megtiltotta az égetést, mert a levegőminőség alakulásában kiemelt szerepe van a lakossági fűtés és a kerti hulladékégetés szennyező hatásának. A levegő nem megfelelő minősége miatt az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A kerti zöldhulladék égetésének helyi szabályozása megszűnt, országosan rendezték a kérdést

Ezzel együtt ugyanakkor a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos szabályozások kitolták az égetés általános tilalmának végrehajtását a veszélyhelyzetet követő időszakra, így elvileg jelenleg nem tilos általánosan a kerti hulladék égetése. Azonban továbbra sem ajánlott, hiszen vannak lehetőségek a zöldhulladék szelektív gyűjtésére és komposztálására. Jelenleg a hatályos kormányrendeletek, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásait kell figyelembe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában