Koronavírus Zalában

2021.02.04. 07:00

Rapszodikus az ellenőrzés szigora a környező országok határain

A határátlépéssel kapcsolatban tavaly bevezetett rendelkezések még most is érvényesek, de engedményekre azért van lehetőség.

HBA, BB, GYF

Somogyi Gábor futárt ellenőrzi Baranyi Mónika rendőr főtörzsőrmester a letenyei új határátkelőn. Vannak szabályok

Fotó: Szakony Attila

Magyarországra történő belépés

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a tavaly szeptember 1-jétől a szlovén, az osztrák és a szlovák határszakaszokon, illetve a belső légi határátkelőhelyeken visszaállított határellenőrzés változatlanul érvényben van, ennek megfelelően a határátlépésre csak az adott határszakaszon kijelölt átkelőkön van lehetőség. Ezekről az ORFK honlapján (police.hu) lehet tájékozódni. Az érvényben lévő szabályozás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül a teherforgalomban részt vevő, valamint a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személy, magánútlevéllel, illetve az egyéb úti okmánnyal hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező, de a hivatalos célt okirattal igazolni kell. Szabadon beléphet az is, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a megelőző hat hónapon belül a Covid-19-betegségen átesett.

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja a személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, melynek tűrésére köteles. Ha ez fertőzés gyanúját igazolja, kijelölt karanténba, vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerül.

Ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn, akkor is le kell tölteni a 10 napos karantént, mely alól az érintett kérelmére 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-teszt birtokában a járványügyi hatóság felmentést adhat. Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be. A BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja magyarországi bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő dokumentummal igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, amennyiben ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja, továbbá a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, melynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (a munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás, vagy a hazatérés, de ezt is igazolnia kell a munkáltatónak. Engedélyezhető továbbá a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) való részvétel.

Sportesemények résztvevője, lebonyolítója és nézője egyaránt beléphet negatív teszt birtokában, de 72 órán belül el kell hagynia Magyarország területét. Átutazó külföldi állampolgár szintén negatív teszt birtokában léphet be az ország területére, meghatározott útvonalon közlekedhet és csak a kijelölt pihenőhelyeken (azokon is kizárólag szükséges okból) állhat meg.

A külügyminiszter lehetővé tette a a korlátozott sávban történő határátlépést az ingázók számára hazánk horvát, szlovén, osztrák, szlovák, ukrán, román és szerb határszakaszain. Ennek értelmében az említett szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Ugyanez vonatkozik a magyar állampolgárok említett országokba történő beutazására is – ez azok számára jelent megoldást, akik a határ túloldalán vállalnak munkát, vagy akár földterületekkel rendelkeznek ott és a szezonális növényápolási teendőket másként nem tudnák elvégezni. Ezekben az esetekben korlátozás nélkül sor kerülhet a beutazásra, s ugyanez vonatkozik az üzleti célú ki- és beutazásokra, természetesen, a táv- és időkorlát nélkül. Nyilván az üzleti célt hitelt érdemlően igazolni kell.

Napi rendszerességgel ingázik Magyarország és Horvátország között Sinisa Horvat, vagy ahogy Letenyén mindenki ismeri, Pero. A férfi Horvátországban született, de immár 30 éve, hogy a határ menti magyar városba költözött, onnét jár dolgozni a Muraköz megyei Hodosányba, amely Letenyétől mindössze 5 kilométerre található.

Somogyi Gábor futárt ellenőrzi Baranyi Mónika rendőr főtörzsőrmester a letenyei új határátkelőn. Vannak szabályok
Fotó: Szakony Attila

– Az az igazság, hogy a határőrök már ismerik az ingázókat, így engem is – tudtuk meg tőle. – Ezért minket már meg sem állítanak, csak intenek, hogy mehetünk, csupán azt ellenőrzik, aki új és még nem találkoztak vele. Hála Istennek, rugalmasan kezelik ezt a dolgot, és ennek köszönhetően gördülékenyen tudunk közlekedni az otthonunk és a munkahelyünk között.

Utazás Ausztriába

Az osztrák határok nyitva vannak, de a turisztikai célú utazás nem lehetséges. December 19-től karantén kötelezettség vonatkozik a legtöbb európai országból érkezőre. A beutazásra vonatkozó rendelet jelenleg felülvizsgálat alatt áll. Január 15-e óta pedig előzetesen regisztrációhoz kötött az utazás Ausztriába. Határátlépéskor a regisztráció visszaigazolását elektronikusan vagy nyomtatott formában be kell mutatni. Előreláthatólag a jövő héttől (6. naptári hét) szigorúbb szabályok lépnek életbe, például az ingázóknak is hetente egyszer egy negatív teszteredményt kell felmutatniuk.

A Graztól 13 kilométerre lévő Premstättenben él feleségével és kisfiával, Noellel a kanizsai származású Nagy Krisztián. Rendszeresen járnak haza a kanizsai rokonsághoz, vagyis ingázónak számítanak. Elmesélte egy hete, a gyakorlatban miképp zajlott az átkelésük.

– Megérkeztünk autóval az osztrák-magyar határra, a STOP táblánál megálltunk – kezdte. – Az osztrák határőr megkérdezte, hogy honnan jöttünk, s nem hazudtunk, Magyarországot mondtunk. Aztán balra félreállítottak bennünket, ahol egy másik kollégája várt rengeteg papírral a kezében. Arra volt kíváncsi, mi az utazásunk célja, amire azt feleltük: ingázók vagyunk. Átvizsgálta az útleveleinket, majd elbúcsúzott, semmi dokumentumot nem kért. De, ha kellene, akkor természetesen van nálunk munkaszerződés és úgynevezett ingázó igazolás is. Kicsit még viccelődött azzal, hogy a kisgyerek is velünk dolgozik. Egyébként is hasonló a hangulat, nem érezhető feszültség, teszik a dolgukat.

Nagy Krisztián a visszaútról szólva hozzátette: a magyar határőr szintén megkérdezi, hogy melyik országból érkeznek. Ekkor is ugyanaz a válasz, az osztrákoktól, munkából. Ott már megnézik a szerződést, az engedélyt és továbbengedik. Előfordult, hogy az osztrák-szlovén határon is közlekedtek az osztrák rendszámú autójukkal, akkor a határőr elő sem bújt a bódéból csak bólintott, hogy mehetnek tovább.

Egy kanizsai hölgy Ausztriában dolgozik, bár nem ingázó, de párjával február 1-jén érkezett vissza az országba. Osztrák rendszámos autóval mentek, így annyit kérdeztek a határon, hogy mit csináltak Magyarországon és milyen gyakran mennek? Azt felelték: családot látogattak, majd azt füllentették, hogy havi kétszer látogatnak haza, így egy továbbengedték őket. Semmilyen papírt, vagy okmányt nem kellett bemutatniuk.

A magyar – szlovén határon

A magyar–szlovén határ zalai szakaszán található határátlépési pontok egy részén jelenleg is tilos az átjárás. Nemesnép és Kebele között, a közúti átkelőn, illetve Bödeháza szomszédságában, a Zsitkóc felé vezető erdei úton többek között betontömb és figyelmeztető tábla alkotja a torlaszt, a Rédicstől Göntérházára vezető úton pedig el sem juthatunk a határig, hiszen már a Hetés kapujának nevezett útkereszteződésnél ott posztolnak a katonák, hogy megállítsák az arra közlekedőt. Megyénkben így három határ­átlépési pont vehető igénybe napi 24 órán keresztül, Tornyiszentmiklósnál kettő (az autópálya és a régi közút), illetve a rédics–hosszúfalusi átkelő. Ellenőrzésre azonban mindhárom ponton számítani kell, az M70-esen ráadásul – nyilván forgalom függvényében – olykor torlódás is előfordul.

Nemesnép és Kebele között tilos az átjárás
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Zalaegerszegen élő Horváth Csaba fazekas a koronavírus-járvány megjelenése előtt rendszeresen járt Szlovéniába, hiszen az ottani iskolákban tartott foglalkozásokat, illetve termékeivel jelen volt a különböző kézműves vásárokon is, de egy másik vállalkozása miatt is van kötődése Lendvához. Most heti egy alkalommal megy, munkavállalói igazolással.

– Ezen az úti cél is szerepel, aminek azért van jelentősége, mert Szlovéniában jelenleg is érvényben van a lakhelyelhagyási tilalom, azaz Lendvára van engedélyem, de Dobronakra például már nincs – magyarázta, majd kérdésünkre hozzátette: kilépéskor alaposabb a vizsgálat, a szlovének tüzetesen ellenőrzik az okmányokat, hazafelé tartva a magyar határőrizeti szervek kifejezetten előzékenyek és készségesek. A Nován élő Ruzsics Milán eltérő tapasztalatokról számol be, szerinte nem releváns, hogy melyik ország határőrizeti szervei mutatnak nagyobb szigort, hol a magyar, hol a szlovén félnél tapasztalta ezt. Ő napi rendszerességgel utazik, hiszen két gyermeke is a lendvai 1. sz. Kéttannyelvű Általános Iskola diákja, s mivel a szomszédos országban múlt hét keddjén az első három évfolyamon visszatértek a tantermi oktatáshoz, így a harmadik osztályos Gergőt reggelente viszik a muravidéki kisvárosba, majd a tanítás befejeztével, délután mennek érte. Ahhoz, hogy ezt zökkenőmentesen meg tudják tenni, az intézmény kiállított részükre egy iskolalátogatási igazolást.

– Enélkül a papír nélkül valószínűleg visszafordítanának bennünket a határon, Szlovéniába jelenleg ugyanis csak megfelelő indokkal léphet be külföldi állampolgár – magyarázta a férfi. – A munkába járás vagy a tanulmányok folytatása megfelelő indoknak számít. Az ellenőrzés a határon nagyon rapszodikus, előfordul, hogy tüzetesen átvizsgálják az összes iratunkat, a gyermekemét ugyanúgy, mint az enyémet, de arra is több alkalommal volt már példa, hogy csak intettek, s már mehettünk is tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában