dokumentumfilmben a valóság

2021.02.28. 14:00

Nem csak beszélgetni akarnak a szexuális ragadozók

A március 1. és 10. között megrendezendő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában induló cseh dokumentumfilm olyan témát boncolgat, melyről sokat hallunk: a Csapda a neten az internet szexuális ragadozóinak világát mutatja be

Péter Zsombor

Aktuális és fontos film a Csapda a neten. A képen Sabina Dlouhá, Tereza Težká, Anezka Pithartová és Vít Klusák

Fotó: Milan Jaroš

A Barbora Chalupová és Vít Klusák rendezőpáros húzott egy merészet, és úgy döntött, csapdát állít ezeknek az embereknek. Egy hatalmas stúdióban berendeztek három „gyerekszobát”, ahol három, magát 12 évesnek kiadó színésznő regisztrált különféle oldalakra. A szabályok szerint ők nem írhattak senkire, nem hergelhették a másik felet, céljuk inkább a puhatolózás volt. Az eredmény? Tíz nap alatt majdnem 2500-an akartak megismerkedni velük, és a közeledők nagy százaléka nem csak beszélgetni szeretett volna.

A Csapda a neten kendőzetlenül, tabuk nélkül mutatja be azt a fertőt, amit e torz jellemek képviselnek. Az itt látottakhoz magas ingerküszöb, sőt gyomor kell, noha a legintimebb részleteket kikockázzák, így sem sokat bíznak a fantáziánkra. Ezt lehet hatásvadászatnak titulálni, de egy olyan téma, ahol a testiség áll a középpontban, megköveteli a nyers, naturalista ábrázolásmódot. Egészen megdöbbentő látni, hogy a perverzió mennyi formája elevenedik meg előttünk. Míg egyesek rögtön a lényegre térnek, és férfiasságukat fitogtatják, addig mások inkább beteges játékokat űznek.

Aktuális és fontos film a Csapda a neten. A képen Sabina Dlouhá,
Tereza Težká, Anezka Pithartová és Vít Klusák

A címben olvasható csapda azonban nemcsak a ragadozókra utal, hanem Chalupová és Klusák módszereire. Frappáns módon próbálnak előnyt kovácsolni a helyzetükből, például amikor sokan meztelen fotót követelnek, egy idő után megkapják. Természetesen manipulált képekről van szó, melyeket úgy alkotnak meg, hogy aktmodellek testére montírozzák a színésznők fejét. Profi munka, a különbséget senki nem fedezné fel. Ennek célja, hogy meglássák: mennyire élnek vissza egyesek a helyzettel, s akadnak igen sokkoló reakciók.

A Csapda a neten, noha elsősorban ezekre a romlott emberekre fókuszál, kitér a szülői felelősségre és a közösségi oldalak profitorientált világára is. Bemutatja, hogy a tiltással semmit nem érünk el, a gyereknek mindig vannak titkai, a kulcs a kommunikáció, hogy az efféle veszélyes helyzeteket elkerüljük. Tény, hogy a cselekmény remek tempót diktál, a film nézeti magát, amit látunk, mégis felkavaró. Klusákék erre is gondoltak, s nem feledkeznek meg arról, hogy minden éremnek két oldala van. Felemelő élmény és egyértelmű érzelmi csúcspont, amikor egy 20 éves fiúval beszélget az egyik színésznő, majd kiderül, hogy a srácnak semmi hátsó szándéka nincs. Ahogy az arcát elmosó effekt fokozatosan eltűnik, úgy önti el egyfajta melegség a szívünket. Szomorú, hogy a hozzá hasonlókból van egyre kevesebb.

Chalupová és Klusák darabja aktuális, helyenként meghökkentő, nem túl jó érzés nézni, de végig leköt és kvázi abbahagyhatatlan. Kell hozzá gyomor, lelkiállapot, de a remek ötlet, az elővigyázatosság és a konklúziók miatt okvetlenül látnia kéne szülőknek, fiataloknak egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában