értékesebb lett a község

2021.02.19. 13:00

Mozgalmasan zárult a ciklus első szakasza Nemeshetésen

Eredményesen és mozgalmasan zárult a 2019–2024-es önkormányzati ciklus első időszaka Nemeshetésen, erről számolt be lapunkhoz küldött írásában Magyar Kálmán polgármester.

ZH

A Magyar Falu Programban nyert eszközöket Manninger Jenő (b) országgyűlési képviselő is megtekintette Magyar Kálmán polgármester és Weidinger Andrea körjegyző társaságában

Fotó: Önkormányzat

Mint felidézte, tavaly fejeződött be az előző ciklus nyertes zártkerti pályázatának megvalósítása, a Magyar Falu Program temetőfejlesztési pályázata és a kultúrház felújítása. Már ez évben vették át a szintén a Magyar Falu Programban elnyert, közterületet karbantartó eszközöket, és folyamatban van a Leader-pályázatuk megvalósítása is.

A zártkerti pályázaton 9,3 millió forint összegű támogatást kapott a település. Ebből felújították az úgynevezett Atya-hegyi zártkerti utat betonzúzalékkal borítva, valamint megoldották a mezőgazdasági úton a csapadékvíz elvezetését is. A programban fél hektáron gyümölcsöskertet hoztak létre őshonos, oltvány szelídgesztenye- és diófa­csemeték telepítésével. A zártkerti program lehetőséget adott arra, hogy folytathassa az önkormányzat az öt évvel ezelőtti vállalását, hiszen a Start közmunkaprogramban már másfél hektár gesztenyeültetvényt telepítettek 200 fával, ami mára már megmutatta első terméseit. A zártkerti pályázat támogatásával értékesebbé és könnyebben megközelíthetővé vált a hegyhát az itt gazdálkodók számára, emelte ki a polgármester.

A Magyar Falu Programban nyert eszközöket Manninger Jenő (b) országgyűlési képviselő is megtekintette Magyar Kálmán polgármester és Weidinger Andrea körjegyző társaságában Fotó: Önkormányzat

A Magyar Falu Program 5 millió forintos támogatásá­ból valósították meg 2020 tavaszán a temetőben a ravatalozó teljes felújítását festéssel, a nyílászárók cseréjével, a vizesblokk felújításával. Urnafal épült, új belső utat és mozgáskorlátozott-parkolót is kialakítottak. Szintén a Magyar Falu Program nyertes pályázata révén valósulhatott meg a kultúrház energetikai korszerűsítése, illetve belső felújítása. A munkálatok sorából a fűtéskorszerűsítés azért is kiemelkedően fontos, mivel a községben nincs kiépített vezetékes földgázhálózat. A közösségi épület a 13 millió forintos pályázati támogatásból új vizesblokkot és rendkívül korszerű, megújuló energiaforrással működő infrapaneles, napelemmel táplált fűtésrendszert kapott. Ennélfogva a kultúrházban ez év elején kezdődő nyelvtanfolyamon résztvevők már a XXI. századi fűtés előnyeit élvezhették.

Nagy segítséget jelentett a Magyar Falu Program közterületek karbantartását szol­gáló eszközök beszerzéséért kiírt pályázatán nyert támogatás. A közel 11 millió forintból traktort, pótkocsit, zöldzúzó fűkaszát szerzett be az önkormányzat. Az eszközökkel biztosított a gyümölcsöskertek és a közterületek gondozása. Jelenleg az Élhetőbb települések című Leader pályázaton elnyert 2 millió forintos támogatásból az önerőből épült játszóterüket fejlesztik kültéri látványelemekkel, kiülőpavilonokkal, fahíddal. Elkészült a helytörténeti park, mely a népi, a hagyományos paraszti élet elemeinek, annak elsősorban a szőlőműveléshez, borászathoz kapcsolódó eszközeiből összeállított kiállítási anyagnak biztosít majd teret.

Nemeshetés 2020 decemberében ünnepelte első ismert írásbeli említésének 750. évfordulóját. Az ünnepi rendezvényt a koronavírus-járvány miatt nem szervezhették meg, de az itt élők az elért eredményeket büszkén vállalva tiszteleghetnek nemes elődeik előtt, örökül hagyva azt az utódaiknak. A község elhelyezkedése, természeti környezete, arculata, történelme, hagyományai, az itt élők

munkája mind-mind hozzájárultak az eredményekhez, ahhoz, hogy mára Nemeshetés értékesebb lett, fogalmazott Magyar Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában