fejlesztés

2021.02.11. 07:00

Komplex faluközpontról álmodnak Nagyrécsén

Az Inkey-kastély külső rendbetételével együtt a minden korosztályt kiszolgáló, központi rendezvénytér kialakításán dolgozik az önkormányzat. A nehézségekkel nem foglalkoznak, a problémákra mint megoldandó feladatokra tekint a faluvezetés.

Benedek Bálint

Laskai Béla polgármester a felújításra váró hivatal épülete előtt. A tetőt már kicserélték, most a fűtés rekonstrukciója, a nyílászárócsere és hőszigetelés következne

Fotó: Szakony Attila

Laskai Béla polgármester büszke a tavaly elért eredményekre, ugyanis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) származó támogatásnak, valamint az önkormányzat saját forrásainak köszönhetően hamarosan megújulhat a település orvosi rendelője és védőnői szolgálata. Szintén a település értékét és vonzerejét növeli a két évvel ezelőtt jelentős pályázati forrásból elkészült óvoda, sőt ekkor bölcsőde is létesült.

– Utóbbi intézmény tetőterét is szeretnénk hasznosítani a jövőben – folytatta a településvezető. – Mivel az új épületbe került lift, ezért az időseknek itt kialakíthatnánk rendezvénytermet, napközi otthont, de akár kisebb lakások létesítésére is lehetőség nyílhatna. Az ötletek kidolgozásánál tartunk, hisz’ a korlatozások miatt még nincs lehetőség közösségi összejöveteleket szervezni. Nagyon jó lenne minél hamarabb visszatérni a régi életünkhöz, amikor a nyugdíjasok is szabadon találkozhattak, különféle eseményeket tarthattak.

Laskai Béla polgármester a felújításra váró hivatal épülete előtt. A tetőt már kicserélték, most a fűtés
rekonstrukciója, a nyílászárócsere és hőszigetelés következne Fotó: Szakony Attila

A település vezetésének minden korosztály fontos, így a jövő generációja, a gyerekek is. A szlovén-magyar határon átnyúló együttműködési program által támogatott TELE-KA-LAND projekt lezárult. Nemrégiben színes csúszda, lépegető és drótkötélpálya került a kastély parkjába.

– A mesepark egy olyan nagyszerű kezdeményezés, mely a környék kulturális és turisztikai vonzerejét erősítette – folytatta Laskai Béla. – A Félkrajcár mesefesztiválok népszerűsége töretlen volt, megmozgatta a családokat, a gyerekek szívesen látogatták a játékokat. Az interaktív foglalkozásokért még kirándultak is, bejárták a környéket, tehát Nagyrécse is profitált ebből. Mindenképpen tovább szeretnénk haladni az úton, hogy a gyerekek számítsanak az értékes szórakozásra. Ezért továbbra sem tettünk le arról a tervünkről, hogy a kastély körüli parkot a mellette lévő üres területtel úgy kapcsoljuk össze, hogy egy kiváló adottságú rendezvénytér, vagyis komplex faluközpont alakuljon ki. A tervek már elkészültek, s reméljük, a jövőben találunk forrást ennek megvalósításához, hiszen ott a termelői vásárok éppúgy teret kaphatnának, mint a koncertek, kulturális események.

Apropó kastély! A település első embere kiemelte: az épület teljes belső felújítása évekkel ezelőtt lezajlott, most viszont itt az ideje, hogy a külső homlokzatot is helyreállítsák. Ha ez megtörténik, akkor a környékének parkosítását is elvégzik a szakemberek.

– Tervek a jövőre nézve is vannak bőven – folytatta. – Szeretjük a kihívásokat, a problémákból nálunk megoldandó feladatok lesznek. A Magyar Falu Program segítségével szeretnénk a hivatal épületének energetikai felújítását elvégezni. A tetőcsere korábban megtörtént, most a fűtés rekonstrukciója, a nyílászárócsere és hőszigetelés következne, s némi belső átalakításra is szükség lenne. Szerencsére több, úgynevezett szolgálati lakással is rendelkezik Nagyrécse, ám ezek modernizálására is szükség lenne. Ezeket később akár szárnyaikat bontogató fiatalok, vagy rászorulók is megkaphatják. Emellett a temető felújításának lezárásaként a kerítést kellene kicserélnünk. A belterületi útjaink viszonylag jó állapotban vannak, inkább a külterületeinken lenne szükség fejlesztésre, javításra – mondta zárásként a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában