Az oskola új otthona

2021.02.17. 12:00

Kétszintes lombházat és Hobbit-házat is építenek Nagybakónakon

Már készül a Thúry Vitézlő Oskola új otthona a dél-zalai településen.

Horváth-Balogh Attila

Vörös András a lombház vázszerkezetét mutatja. Az északi oldalt üveg borítja majd, gyönyörű kilátást kínálva

Fotó: Gergely Szilárd

A hagyományőrző civil közösség ezzel kilép a városi környezetből, s egy sokkal tágasabb, természetközelibb és talán a tradíciók iránt is fogékonyabb helyre kerül.

Vörös András a lombház vázszerkezetét mutatja. Az északi oldalt üveg borítja majd, gyönyörű kilátást kínálva Fotó: Gergely Szilárd

– Kétszintes lombházat építünk a közösségnek itt, Nagybakónakon egy meglehetősen nagy, közel 3 hektáros területen, melyből másfél hektárt erdő tesz ki – mutatta a helyszínen az épület már most, félkész állapotában is látványos vázszerkezetét Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője. – Erre azért van szükség, mert egy éven belül lejár a nagykanizsai, Ady utcai bérelt helyünk bérleti szerződése, amit nem hosszabbíthatunk meg, mert az ingatlanra szüksége van egy régebb óta ott lévő, másik szervezetnek. A lombház alapból érdekesség, hiszen egy nagy fa ágai közé építjük, az pedig további különlegessége lesz, hogy az északi oldalt teljes egészében üveg fedi majd, így a házból szabadon lehet gyönyörködni a napfelkeltében és a napnyugtában. Kicsit lejjebb a területen építenénk még egy lombházikót, s az elképzelések szerint a kettő között függőhíd is biztosítja majd az átjárást. Továbbá építünk egy, a Gyűrűk Ura-trilógiából ismert, földbe süllyesztett Hobbit-házikót is, az ehhez szükséges gödör készítése szintén elkezdődött. Reményeink szerint ez kedves helye lehet majd az utánpótlást jelentő gyerekeknek.

Vörös András jelezte: a lombházak vázszerkezetét egy üvegszállal erősített, különleges kompozit anyagból állítják össze, mely rendkívül nagy teherbírású, de ami még fontosabb, időtálló.

– Szeretnénk a gyimesbükkihez hasonló „Megmaradásunk oszlopait” faragtatni az új otthonunkhoz – folytatta az oskola vezetője. – Tizenegy emlékoszlopról van szó, melyek az általunk vallott legfontosabb értékeket (például Isten, haza, család, jog) jelenítik meg. Az istenest Csávás Csaba fafaragó már el is készítette, amit majd az oskolához vezető út mentén helyezünk el, így egy „kapun” keresztül lehet áthaladni a forrás és a szurdok felé. Itt fog állni egy Wass Albert-emléktábla is, így az erre elhaladó kéktúrázók éppen találkoznak vele. Kicsit rájuk gondolva abban bízunk, hogy az új „tanyánk” szálláshelyként is működhet, ha elkészül.

Vörös András azt mondta: reményei szerint, amire költözniük kell, teljessé válik a Thúry Vitézlő Oskola Szálláshely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában