traktort vennének

2021.02.19. 10:00

Keménfán óvatosan tervezik az évet

Óvatosan tervezik az idei beruházásokat, illetve a közösségi programokat is az északnyugat-zalai községben. A fejlesztésekhez ugyanis pályázati forrásokra lenne szükség, a rendezvények megtartását pedig természetesen attól teszik függővé, hogy miként alakul majd a járványhelyzet.

Gyuricza Ferenc

Cser Gábor polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Cser Gábor polgármester beszélt erről lapunknak, aki elöljáróban elmondta, hogy az elmúlt esztendő pandémiától sújtott hónapjait sikeresen vészelték át, komolyabb megbetegedés szerencsére nem történt a faluban. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a helyiek szabálykövető, fegyelmezett magatartást tanúsítottak a járványügyi veszélyhelyzetben, illetve az önkormányzat is igyekezett segítséget nyújtani a védekezéshez.

Cser Gábor polgármester
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Talán a rendezvényeink elmaradását éltük meg a legnehezebben, látszott a helyi lakosokon, hogy nehezen viselik a bezártságot – folytatta a polgármester. – Abban bízunk, hogy a tavasz végére már való­ban javulni fog a helyzet, és ha enyhülnek a korlátozások, azáltal a nyarunk valóban szabadabb lesz. Ennek megfelelően óvatos léptekkel tervezgetjük a Hídi vásárt, valamint a létesítmény névadó ünnepségét is. Az érdeklődő kézművesek, helyi termékekkel foglalkozók, őstermelők is kereshetnek már bennünket, nyilván ők is nehezen vészelik át ezt az időszakot.

A beruházásokat illetően két konkrét tervet említett a polgármester. Egyrészt a temetőben szeretnének felújításokat, fejlesztéseket elindítani, illetve egy traktor vásárlásán gondolkodnak még. Utóbbira a közterületi munkák elvégzéséhez lenne szükségük. Nyáron a kaszálás adja a feladatok zömét – főleg a 86-os út völgyhídja mellett, az üzemi úton, ahol az árok két ol­dalán a rézsűt is gondozniuk kell –, az ősztől tavaszig terjedő időszakban pedig a külterületi utak karbantartása lenne a prio­ritás. Aztán télen az esetleges hóeltolást is meg tudnák ezzel az eszközzel oldani.

– Ez utóbbi feladatot eddig egy helyi vállalkozó végezte, ám úgy tűnik, hogy tovább nem tudja vállalni a munkát – magyarázta Cser Gábor.

– Közmunkásaink vannak, így megfelelő eszköz birtokában szükség esetén akár mi magunk is takaríthatnánk a település útjait. A megfelelő munkagép kiválasztásánál azonban arra is tekintettel kell lennünk, hogy vannak a faluban igazán meredek szakaszok, amelyek karbantartása kisebb teljesítményű eszközökkel nem oldható meg. Ezekhez a tervezett fejlesztésekhez – tehát a traktor beszerzéséhez, illetve a temetői infrastruktúra javításához – sajnos nem rendelkezünk elegendő saját forrással, és jelenleg a Magyar Falu Program megfelelő pályázati kiírásaira várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában