sportos életmód

2021.02.09. 12:00

Aktívabban fedezik fel a természet szépségeit a zalalövői Menő Manók

Az évek során kialakult gyakorlattól eltérő módon szervezi idei túráit a zalalövői Menő Manó Csoport. A járványügyi előírásokat betartva ezúttal kis létszámú csoportokban, de nagyobb gyakorisággal indulnak útnak.

Gyuricza Ferenc

A Menő Manó Csoport tagjai a szőcei túrán. Elöl balról ifj. Merth Miklós, Kalamár Henrietta és Takácsné Nagy Ágnes

Fotó: Gyuricza Ferenc

Takácsné Nagy Ágnes csoport- és túravezető elmondta: amíg a pandémiás időszak tart, addig csak helyi programokat, 5-10 kilométeres, rövidebb, kevésbé megterhelő túrákat szerveznek, hiszen Zalalövő környéke, illetve az Őrség kínál annyi látnivalót, amivel ezt a téli-tavaszi időszakot ki tudják tölteni. Az elmúlt hét szombatján Szőce volt az úti céljuk.

– A természetjárás mint szabadidős sport a pandémiás időszak alatt is engedélyezett, és a szabadban könnyen be tudjuk tartani a járványügyi előírásokat – mondta Takácsné Nagy Ágnes. – Azt látjuk, a bezártságot mindenki megszenvedi, hiányzik az embereknek, hogy kimozduljanak otthonról. A természetjárást, a túrázást jó szívvel tudjuk ajánlani mindenkinek, önmagában már az is feltöltődést jelent, ha friss levegőn töltjük szabadidőnket, a gyaloglás pedig hozzájárul a testi-szellemi egészség megőrzéséhez. A csoport tagjai közül sokan vettek részt egyéni vagy családi túrákon, ám miután a társas kapcsolatok is hiányoznak, a 2021-es terveink kapcsán abban maradtunk, hogy rendhagyó módon ugyan, de újra elkezdjük a szervezett túráinkat. Egy-egy alkalommal legfeljebb tíz fő vehet részt a programokon – mondta.

A Menő Manó Csoport tagjai a szőcei túrán. Elöl balról ifj. Merth Miklós, Kalamár Henrietta és Takácsné Nagy Ágnes Fotó: Gyuricza Ferenc

A túravezető hozzátette: a létszámkorlát miatt mindenki jelentkezését nem tudják fogadni, a csoport tagjai azonban megértették, elfogadták szabályként, hogy az egyes túrák résztvevőit a jelentkezés sorrendjében választják ki, de arra is volt példa, hogy a hétvégi túrára jelentkezők egyike felajánlotta helyét egy még aktív dolgozónak, aki munkahelyi elfoglaltság miatt hétközi programon nem tud ott lenni. A túravezető szerint ezek az apró gesztusok arról tanúskodnak, hogy az elmúlt évek alatt igen szoros kötelék alakult ki a túrázók között. Azért, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni, gyakrabban indulnak útnak, az elmúlt héten három túrájuk is volt. Takácsné Nagy Ágnes azt is mondja: egyáltalán nem hátrány, ha ugyanoda többször látogatnak el, hiszen a táj is folyamatosan változó arcát mutatja. Jó példa erre a Pacsa-malom környéke, amit január végén még hó borított, jelenleg hóvirág lepi arrafelé a réteket, március–április körül pedig a legcsodálatosabb tavaszi virágaink egyike, a kakasmandikó lesz fellelhető ugyanott.

– Jelenleg minden esetleges, a tilalom feloldásáig távolabbra biztosan nem megyünk – válaszolta az éves terveket firtató kérdésünkre a csoportvezető. – Egy Balaton-felvidéki túrát tervezünk, de az időpontját még nem jelöltük ki. Nem szeretnénk úgy járni, mint tavaly, amikor a járvánnyal kapcsolatos rendelkezések miatt több programot is az utolsó pillanatokban kellett visszamondanunk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában