Koronavírus Zalában

2021.02.01. 14:00

A Zala Különleges Mentők Közhasznú Egyesület tagjai is oltakoznak, hogy segíteni tudjanak

Ők oda mennek, ahonnan más menekül, és csak akkor tudnak segíteni, ha tökéletes az egészségi állapotuk.

Arany Gábor

Horváth Péter oltási igazolványát mutatja

Fotó: Arany Gábor

Erről beszélt Horváth Péter, a Zala Különleges Mentők Közhasznú Egyesület elnöke, akit a koronavírus elleni védőoltás kapcsán kérdeztünk.

- Egyesületünk jelenleg 40 tagot számlál, és többségünk a védőoltás beadatása mellett döntött – kezdte. – Ez csak egy lesz a sok közül, mert a nemzetközi bevethetőségünk feltétele számos védőoltás megléte – magyarázta, és elővette oltási igazolványát. Ebbe már tíz különböző betegséggel szembeni védettséget jelentő oltás igazolása került be: sárgaláz, hepatitis, tífusz, kolera, tetanusz, pestis, hogy csak az ismertebbeket említsük.

Az egyesület több alkalommal elnyerte már az ENSZ Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) minősítését, ily módon a világban bárhol bevethetők katasztrófa sújtotta területeken kutató-mentő csapatként.

Horváth Péter oltási igazolványát mutatja
Fotó: Arany Gábor

Ott voltak többek között Haitin a cunami után, dolgoztak a földrengést követően Indonéziában, segítettek az árvíz sújtotta Romániában és Szerbiában. Jelenleg 15 tag rendelkezik nemzetközi minősítéssel, és ennek egyik kritériuma a védőoltások megléte, mert csak ily módon garantálható bevetéskor a betegségek elleni védelmük, s hogy hatékony segítségére legyenek a katasztrófát elszenvedetteknek.

– Az ENSZ még nem írta elő a Covid elleni oltást, de várhatóan a határokon csak ezzel lehet biztonsággal és gyorsan átlépni, ami elsőrendű szempont, ha segítségnyújtásra kérnek fel minket – magyarázta.

Horváth Péter arról is szólt, hogy a védőoltásokkal rendelkező 15 tagból igazoltan hárman estek át már Covid-fertőzésen. Ketten tünetmentesek voltak, amiben az edzettségük mellett a sokféle védőoltás is szerepet játszhatott. A harmadik tagnál pedig első nap hőemelkedés jelentkezett, amit másnap láz, gyengeség, levertség követett, a harmadik napra pedig ez is elmúlt, és tünetmentessé vált.

– Számos betegség ellen használunk védőoltást, ezek hatásossága ma már nem vitatható, ezért a kérdés most legfeljebb csak az lehet, hogy ezek után miért nem oltatja be magát valaki a Covid ellen – tette hozzá Horváth Péter. Végezetül elmondta, mivel az egyesületi tagok többsége tűzoltó és rendőr, ezért kollégáikkal, a hivatásos állománnyal együtt oltatják be magukat, s nem kérnek, várnak soronkívüliséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában